крепост Туида
крепост Туида / община Сливен
 За първа година крепост Туида се включи в мероприятията, организирани за Нощта на учените – 2017, с провеждане на „Научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател”. Събитието в обекта се осъществи съвместно с Регионален исторически музей – Сливен и Туристически информационен център към Община Сливен.

Казват, науката е систематизирано достоверно знание, което може да бъде убедително обяснено чрез логиката. Съвременната философия дефинира науката, като знанието, което е експериментално проверимо въз основа на научния метод.
В Нощта на учените, ние експериментирахме, обяснявахме, завладявахме и доказахме, че науката може да бъде интересна, увлекателна, необятна, науката заразява, обединява и създава незабравими преживявания.

крепост Туида
община Сливен


Стотици посетители взеха участие в инициативата, проведена в Крепост Туида. Семейства с децата си, учители с учениците си, туроператори с туристите си и много млади хора направиха първата Нощ на учените в крепостта едно запомнящо се събитие, и  въпреки неблагоприятните метеорологични условия посетиха всички организирани на открито дейности.

По време на Научното кафене FRESH в Крепост Туида, археолозите от Регионален исторически музей – Сливен  показаха какво е да си археолог, как работят археолозите, какви инструменти и материали използват, как възстановяват откритите при разкопки артефакти, как ги реставрират и консервират, какви са трудностите, радостните моменти и магията на професията. Пред любознателната аудитория те разказаха и интересни моменти от разкриването на крепостта преди години, какви ценни исторически находки са открити и бъдещите планове за проучвания.

крепост туида
община Сливен


Екскурзоводите и аниматорите на Туида бяха подготвили една историческа разходка в миналото на крепостта – от траките до Средновековието. За пълното съпреживяване на историческите моменти, използвайки инструментите на експерименталната археология, екипът даде възможност на посетителите да се докоснат до възстановки на оръжия, облекла и елементи от бита на предците ни.

На финала на събитието гостите попълниха анкети за оценка на въздействието на Европейската Нощ на Учените. Анкетата е разработка на Форум Демокрит, който е партньор по дейностите по Проектът „FRESH“.