Илияна Йотова бе в Плиска за откриването на Крепостта на Кирилицата
Илияна Йотова бе в Плиска за откриването на Крепостта на Кирилицата / dariknews.bg
Кирилицата е дело на българската държава и в момента стъпваме на земята, от която тръгват българските букви. От книжовното дело на цар Борис тръгва книжовната традиция на България и се създава най-старата славянска писменост и литература.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при посещението си в Плиска, където присъства на откриване на Крепостта на Кирилицата.
 
СНИМКИ от Крепост "Кирилица" ТУК

Писаното слово на български е най-старата писмена традиция в Европа и може да представи в една чудесна концепция страната ни, с която да се покаже кои сме ние на цяла Европа, добави Йотова.
 
 

На живо: откриване на Крепост на кирилицата и барелефи на поети и писатели, творили на кирилица в Двор на Кирилицата

Публикувахте от Илияна Йотова в 27 юли 2017 г.


Тя посочи, че Плиска и Велики Преслав трябва да бъдат на първо място в списъка, който България трябва да представи като културно-историческо наследство.

Председателството на България трябва да покаже своето културно-историческо наследство, във възможно най-голямата му пълнота и то да бъде основен акцент в нея. Много малко са местата в Европа, които могат да се похвалят с такава дълга история. И не само с находки, но да не забравяме, че България е една от страните с най-дълга държавна традиция, каза Йотова.
 
Трябва да направим всичко, за да стане Денят на Светите братя Кирил и Методий един много голям и блестящ европейски празник на културата и писмеността, заяви тя

Тя призова за малко повече рационализъм и разум при изразходване на средствата за възстановяване на Голямата базилика в Плиска.
 

плиска
dariknews.bg


И тук, и в Преслав се направиха доста неща, а в крайна сметка няма пътища до там. Доста пари трябват и по отношение консервиране на самите паметници, каза вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова обърна внимание и на инфраструктурата.
Вложи се доста в магистралите и големите пътища от републиканската мрежа, но все още нищо не е направено за 3 и 4-класната пътна мрежа и това затруднява хората по тези места. Казваме, че има обезлюдяване в малките населени места и хората се насочват към 4-5 града. Как да живеят хората тук, като не могат да стигнат от едно населено място до друго, попита реторично вицепрезидентът.

Все се надявам, че председателството ще ни помогне в тази посока, още повече, че правителството сложи кохизионната политика в приоритетите си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.