Хамид Хамид: Трябва да търсим пресечната точка между бизнеса и образованието
Хамид Хамид: Трябва да търсим пресечната точка между бизнеса и образованието / dariknews.bg
Хамид Бари Хамид е кандидат за народен представител от Движението за права и свободи в Шумен. Той е юрист, депутат в 42-то и 43-то Народно събрание, където е член на Комисията по правни въпроси, зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, заместващ представител в Делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
 
По време на срещи с предприемачи и представители на бизнеса в Шумен кандидатът за народен представител от Движението за права и свободи Хамид Хамид посочи, че за развиването на индустрията в България е изключително важно осигуряването на квалифицирана работна ръка.

„Докато говорихме за липса на инвестиции, вече говорим за липса на работна ръка“, каза той и допълни, че единият вариант за решаването на този проблем е работници от чужбина и може би това ще се наложи – особено квалифицирани, технически грамотни, тъй като тук не останаха такива хора.
„Образованието и бизнесът сякаш гледат в различни посоки и все не могат да се срещнат“, заяви Хамид и посочи, че продължава инерцията да има наплив в специалности, където реализацията е трудна.

„Трябва да търсим пресечната точка между бизнеса и образованието“, каза кандидат-депутатът и посочи, че бизнесът е усетил тази тенденция и е направил опити да направи нещо в тази посока - предприятия започнаха да дават стипендии в средни училища, за да си подготвят бъдещи кадри.

Кризата с работната ръка до известна степен се дължи на това, че има хора, които не искат да работят заради изкривената социална политика на държавата през всички тези години.

Хамид Хамид посочи, че един от акцентите на политическа програма на ДПС е борба с бедността и демографската криза.
Но той обърна внимание, че това няма да стане с помощи и раздаване на пари на калпак, а със създаване на по-добри условия за живот.

Увеличаването на брутния вътрешен продукт няма как да стане само с увеличаване на броя на работните места. Единственият вариант е увеличаване на производителността на труда, което става с нови технологии. А те изискват и препрограмиране на образователната система в тази посока“, допълни Хамид Хамид.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!