Турция ще финансира ремонта на Куршумлу джамия в Силистра
Турция ще финансира ремонта на Куршумлу джамия в Силистра / Дарикнюз, архив

Турция ще осигури средства за ремонта на Куршумлу джамия в Силистра, която е паметник на културата, стана ясно след визитата на посланик Исмаил Арамаз в дунавския град. Между правителствата на двете държави е подписан протокол за опазване на културното наследство в България и Турция, е припомнил дипломатът по време на среща с областния управител Николай Димов, съобщават от пресслужбата на администрацията.

Обсъдени са възможности за задълбочаване на икономическото сътрудничество между България и Турция и по-конкретно в Силистренска област. Посланик Арамаз е посочил, че стокообменът между двете държави е почти равностоен и достига до 3 милиарда евро годишно. Сега основният експорт на България в Турция е от дървен материал, скрап и слънчоглед. Според двамата държавници в Силистренско има потенциал за бизнес партньорства в областта на търговията, строителството, селското стопанство и преработвателната промишленост.

В рамките на визитата принципно е коментиран въпросът с визовия режим за турските бизнесмени в България и съвсем конкретно е поставен проблем, свързан със затруднения, които среща в Силистра новоизбраният местен мюфтия.