Болници се превръщат в безплатен хоспис за клошари и самотници
Болници се превръщат в безплатен хоспис за клошари и самотници / netinfo
Болници се превръщат в безплатен хоспис за клошари и самотници
99924
Болници се превръщат в безплатен хоспис за клошари и самотници
  • Болници се превръщат в безплатен хоспис за клошари и самотници
Често общинските и държавни лечебни заведения в Пловдив се превръщат в пансион за бездомници и самотни хора. Някои от пациентите биват приемани с тежки заболявания, но когато дойде време за изписване, случаят се  превръща в параграф 22.

Оказва се, че няма къде да отидат - или защото са без дом, или защото близките им не ги искат.  И така, благодарение на хумаността и моралните принципи на лекарите и персонала на лечебното заведение, те остават за дълго време там, въпреки че лечението и клиничната им пътека е свършила.  За някои от роднините на тежкоболни възрастни пациенти пък по време на празниците болниците се превръщат в безплатен хоспис.

Пет са средно годишно подобните случаи в една от най-големите болници в България - пловдивската университетска болница „Св. Георги“. Последният такъв касае двама пациенти на Клиниката по нервни болести, които продължават престоя си в лечебното заведение вече няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат, както и няма места в различни социални институции. За единия пациент извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е три месеца, а за другия - два, съобщиха от лечебното заведение. От там подчертаха, че казусът е често срещан и за него е създадена наредба, която на практика се оказва неприложима заради липса на места в социални институции.

Броят на пациентите в болница „Пловдив“, известна още като бившата Окръжна болница, които биват изоставяни от близките им след приключване на лечението им, в последните години силно е намалял, обясни пред Дарик директорът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров. Въпреки мащаба на болницата и големия брой пациенти,  там се регистрира по един такъв случай през няколко месеца. В болницата има двама служители, които поемат основно изпълнението на предвидените по Закон процедури и заради създадената добра организация на работа рядко се допуска пациент да лежи там повече от необходимото, подчерта д-р Аргиров.

В пловдивската общинска болница „Свети Пантелеймон“ отчитат проблем с изписване на пациенти, които няма къде да отидат, заяви пред Дарик директорът доц. Петко Недев. Заради спешния сектор, с който разполага лечебното заведение, там редовно биват оставяни с линейка здрави хора, които са бездомници и така болницата на практика се превръща в безплатен пансион за клошари.

Доц. Петко Недев се надява проблемът да е временен и с добра комуникация той да се реши. Като общинска болница, при изпълнението на процедурите по извеждането на бездомниците от лечебното заведение и настаняването им в институции, „Свети Пантелймон“ ползва услугите на социалните работници към администрацията на градската управа.

От болница „Свети Георги“ пък настояват за законодателно решение на проблема. Според лечебното заведение в дългосрочен план казусът може да се реши чрез създаване на повече места за палиативни грижи, повече хосписи и възможности за обгрижване на пациентите.
 
Целият репортаж по темата чуйте в програмата на Дарик радио веднага след 10 часа.