/ iStock/Getty Images
Преподаватели и студенти от Медицинския университет в Плевен са съавтори в публикация в световно научно списание, съобщиха от висшето училище.

Студентите са участници в кръжок по онкологична хирургия, а хирурзите са от Университетската болница "Д-р Георги Странски" и преподаватели в университета.

Всички са се включили в международна изследователска група, която обединява практикуващи хирурзи от цял свят за съвместни международни изследвания за хирургични резултати. Като огромно постижение се оценява публикацията им на голяма статия в списание, което е в топ 3 на медицинските научни списания в света - The Lancet.

Проф. д-р Добромир Димитров, които е инициатор за включване на Плевен в проучването, заяви, че резултатите категорично показват, че са необходими сериозни здравни политики за скрининг и ранна диагностика на онкологичните заболявания, за да се подобрят следоперативните резултати в слабо развити и развиващи се страни като България. По думите му са необходими реформи, подобрена инфраструктура и организация.

"Изключително съм радостен, че успяхме да се справим с това световно предизвикателство. Това е безценен международен опит. Работата в екип с водещи изследователи от Англия и ЕС бе решаваща", изтъкна проф. Димитров.

Според него, работата е оценена високо от редакционния екип на списанието, считано за библия на медицинската наука, защото то публикува едва до 5 на сто от подадените към него статии. "Нашият принос е минимален с участието ни с резултати от 40 пациенти от Плевен, но въпреки това е вдъхновяващ опит.

Трябва да се включваме в такива международни проучвания, не само защото научният опит е безценен, а защото се събират важни данни за развитието на медицинската наука", е категоричен проф. Димитров.

На сайта на университета може да се намери достъп до публикацията.