Кметът на Свиленград Георги Манолов
Кметът на Свиленград Георги Манолов / Община Свиленград
Свиленград е поканен да се включи в Европейската мрежа за нулеви отпадъци, съобщават от общината. Тази организация  обхваща водещи в областта на управлението на отпадъците общини, които са постигнали битов отпадък под 100 кг на човек за година. По този повод делегация, водена от кмета на Свиленград Георги Манолов, се запозна с опита на   италианската община  Капанори на посещение, организирано от  международната фондация „За Земята”. „Определям посещението като много полезно, защото то е крачка към подготовката на Свиленград за промените в Закона за местните данъци и такси, в частта за такса битови отпадъци. Нашата цел е да намалим извозваните битови отпадъци”,  каза кметът Георги Манолов.

Община Капанори е част от Мрежата за нулеви отпадъци. Тя има 10-годишен успешен опит в разделното събиране на отпадъците от домовете и вече е на следващия етап, т. нар. кръгова икономика, при която отпадъкът се обработва и оползотворява повторно. Например рециклираните пластмаса и стъкло се продават като суровина за бизнеса, а хартията се рециклира в местни фабрики и се използва отново. Постигнато е 90%  усвояване на общия отпадък, а битовият отпадък, който се депонира, е само 10%. Така, освен намалените до минимум разходи за изхвърляне на отпадъците, се осъществява качествено екологосъобразно опазване на околната среда.

В общините, стремящи се към нулеви отпадъци, са създадени обществени съвети, включващи всички участници в процеса – жители, представители на бизнеса, общината, експерти и граждански организации. Този орган  разработва и следи за изпълнението на плана за управление на отпадъците.

В момента в Свиленград битовите отпадъци на човек за година са около 400 кг. Щом има общини в Европа, които са постигнали под 100 кг, то е възможно и за Свиленград, категорични са от ръководството на общината, която целенасочено работи в тази посока.

Свиленград е първата община в България, която събира разделно отпадъка от врата до врата. На 1000 домакинства бяха предоставени жълти контейнери за разделно изхвърляне на хартиени и пластмасови отпадъци. Само за последните два месеца  този вид отпадък е достигнал 19 тона.  Добрите резултати  са обнадеждаващи и общината предвижда  следващата година 100% от еднофамилните жилища да бъдат обхванати от тази система. Наред с това общината работи по проект за изграждане на инсталация за производство на компост и занапред планира поставяне на съдове за биоразградими отпадъци.