Момчил Неков: Отглеждането на билки би насърчавало развитието на селските райони
Момчил Неков: Отглеждането на билки би насърчавало развитието на селските райони / Момчил Неков, член на ЕП

Депутатът от БСП в групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков взе участие в 9-та конференция по медицински и ароматни растения на държавите в Югоизточна Европа, която се провежда в Пловдив.

Той акцентира върху това, че билките могат да предоставят възможност за работа и развитие на селските райони. Според него последните години в България 164 села са били заличени, като в над 500 други има под 10 души, регистрирани като постоянни жители.

„Ако тези тенденции продължават до 2060 г. няма да има села у нас. А селата пазят традиции и имат условия за здравословен начин на живот", посочи евродепутатът.
Той е категоричен, че трябва да се търсят начини за създаване на икономически дейности по селата.

„Устойчивите билкосъбиране и билкоотглеждане са подходящи като занимание", каза още той и допълни, че билките дават суровина за три вида промишленост - хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната.

„Тоест имат голям потенциал да създават работна ръка, защото има и растящо търсене към тях на световния пазар", уточни Неков. Той подчерта и мерките от Програмата за развитие на селските райони, които могат да се ползват от билкарите - инвестиции в производство, организация на производителите, биоземеделие, опазване на застрашени сортове и породи със селскостопанско значение.

На конференцията присъстват представители от Сърбия, Германия, Унгария, Гърция, Белгия, Румъния, Турция, Италия, Швейцария, Македония, Полша, Египет, Унгария, САЩ, Испания, Малайзия, Албания и България. Тя се организира от Асоциацията за лечебни и ароматични растения на страните от Югоизточна Европа, като тази година домакин е гр. Пловдив, България. Институтът по органична химия с център по фитохимия към БАН, с учени от сферата на фитохимията, микробиологията, фармацията също участват в подготовката и организацията на събитието.