Последни събития в годишнината от подвига на хан Тервел
Последни събития в годишнината от подвига на хан Тервел / Община Тервел
В Тервел се провеждат две от финалните прояви, посветени на 1 300 годишнината от победата на хан Тервел над арабите и спасяването на Европа от ислямско нашествие. От 14.30 ч. в зала "Кан Тервел" на общинския музей ще се състои тържествена програма за награждаване на отличените участници в общинския конкурс „Кесарят Тервел - познат и непознат“. Той има две направления – „Литературно творчество“ и „Изобразително и приложно изкуство“. Наградите са парични – по 100 лева за класираните на първо място, 70 лева за второ място и 50 за трето. Оценени са общо 76 творби, сред които юбилеен училищен вестник, очерк, есета, стихотворения, пана от вълна, керамични пластики, рисунки.
 
В 17.30 часа на същото място ще започне авторска среща на тема „Кан Тервел в научната и художествената литература“. Участници в събитието са историците проф.Георги Атанасов и проф. Казимир Попконстантинов и писателят Емил Димитров. Професорите са историци и археолози с много познания и интереси, свързани с ранното средновековие – времето, в което е живял хан Тервел. Понастоящем двамата са научни ръководители на археологическите проучвания на крепостите Палматис (Община Тервел) и Залдапа (Община Крушари).
Емил Димитров е автор на радващия се на голям читателски интерес роман "Кан Тервел - кошмарът на Халифата". Произведението е документално-исторически роман. Авторът Емил Димитров е роден през 1954 г. в град Добрич. Има висше военно и юридическо образование.
Модератор на авторската среща ще бъде преподавателят по история от Тервел Стойка Жекова.
 
Честванията на годишнината ще включат още едно последно събитие, съобщи в ефира на Дарик зам.-кметът на Тервел Дияна Илиева. На 12 декември ще бъде премиерата на детски спектакъл по пиесата „Хан Тервел“ от добричкия писател Драгни Драгнев. Текстът е поставян през 1983 г. отново в Тервел – от читалищните самодейци.
 
Тервел започна отбелязването на 1 300 години от битката при Константинопол още през месец август, когато бе валидирана пощенска марка. През септември бе открит обновеният музей в Тервел, който разполага със специална зала, посветена на великия ни владетел. По думите на зам.-кмета Дияна Илиева, посещенията в музея след ремонта са се увеличили, а децата в общината вече знаят кой е хан Тервел. От администрацията отчитат кампанията по популяризирането на делото на владетеля като успешна. Според проф. Георги Атанасов обаче, не е по силите на една община да направи достатъчно за признаването на голямото значение за християнския свят на битката при Константинопол от 717-718 година. Пред Дарик той заяви, че е очаквал именно тази година държавата и централните институции да положат повече усилия и да инициират кампания – чрез научнопопулярни филми, презентации и публикации в чужбина, за да се заговори за тази битка с участието на българския владетел и кесар на Византия Тервел наравно с тази при Поатие, за която западната историография твърди, че е спряла арабите в похода срещу Европа.