Започва съборът “Край чешмата - под върбата” в Кайнарджа
Започва съборът “Край чешмата - под върбата” в Кайнарджа / jordansilistra.blogspot.com
Най-малкият участник е 6-годишен, от добричкото село Крушари
Община Кайнарджа и НЧ „Отец Паисий - 1942 г.” организират фолклорния събор “Край чешмата – под върбата”. Шестнадесетото издание на събора, който няма конкурсен характер, ще се проведе на 2 юни от 10 ч. в околностите на Историческата чешма в с. Кайнарджа. Съборът цели съхраняването и популяризирането на българския песенен и танцов фолклор, традициите на народа ни, припомни Гинка Тодорова - секретар на читалището.

Условията за участие дават възможност за изява на двете форми, в които живее фолклорното ни богатство – изворното народно творчество и обработения фолклор. И тази година участниците, които се очаква да бъдат около 400, от областите Силистра, Варна, Добрич и Шумен, ще са от всички възрасти. Най-малкият участник е 6-годишен и е от село Крушари, област Добрич.

Изявите са в две направления - индивидуални изпълнители – певци, инструменталисти, танцьори, общо 30 на брой, и колективни изпълнители – 64 певчески групи, танцови състави, оркестри и др.

Фолклорният събор „Край чешмата под върбата” е посветен на Деня на община Кайнарджа, който по традиция е на Свети дух, и е част от ежегодните културни „Дни на Кайнарджа” и от културния живот в региона. Провежда се в околностите на Историческата чешма – с. Кайнарджа, където през 1774 г. между Руската и Османската империя е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор.