/ bTV
Ще стане ли частен "Шофьорския плаж" край Созопол - една от последните незастроени ивици по Южното Черноморие. Този въпрос разбуни социалните мрежи, а екоинспекцията в Бургас назначи проверка за това има ли увредени дюни в защитената зона „Ропотамо”.

РИОСВ Бургас: Засега всичко е законно. И на „Градина“, и до Шофьорския плаж

Вече трети месец строителна техника работи почти денонощно и заличава любимото място на няколко поколения българи. Строителството там започна веднага след края на летния сезон, а сега се работи по тъмно и през почивните дни“, съобщава bTV.

Парцелът е частен, а на това място ще се строи ваканционен комплекс от 3-етажни сгради,  което означава, че те ще са около 10 м високи. От фирмата инвеститор обясниха, че общината е допуснала по-завишени показатели за застрояване.

Провериха строеж на к-г "Градина", няма проблем

От дирекцията за строителен контрол обясняват, че строежът не е от тяхната компетенция и препращат репортерския екип към Община Созопол, но отговор има ли издадено разрешително за строеж към момента няма.

От фондация „Биоразнообразие” отправиха въпрос към местната власт къде е изчезнал общински имот, който е бил между плажа и частнния парцел, на който се извършва строителството.

Представител на инвеститора обясни, че е премахната скалната маса от свлачището на плажа и в момента се извършват укрепителни дейности. През 2009 г. то се е активизирало и през последните години е станало опасно за хората. Срутил се е път, по който ежедневно минават туристите.

Така е решено да се предприемат действия преди да стане инцидент.