/ БГНЕС
Две украински деца, избягали от войната, започнаха училище в Бургас.

БГНЕС

Саша е в 4-и клас, а Коля е второкласник в ОУ ”Христо Ботев” в кв. "Сарафово". Те успяват да избягат от бомбардировките в Киев заедно с баща си Антон Шаповалов, полковник от армията в Украйна.

Избягали от Украйна се настаниха в кризисните центрове в Бургас (ВИДЕО)

След като децата вече са започнали училище и очакват в Бургас да пристигне майка им, Шаповалов ще се върне в Украйна, за да воюва за свободата на родината си. Саша и Коля се чувстват добре в България, намерили са приятели в новото училище и вече се усмихват.

БГНЕС

„Старая се да не им разказвам, какво се случва в момента в Украйна. Те са малки, но разбират, че в Украйна има война. Видяха снимките, какво е останало от нашия дом в резултат на терористическите действия на руската войска. Но всичко тук е добре. Добре ги приеха в училище”, споделя бащата Антон .

БГНЕС

Заместник-директорът на училището Димитрана Колева казва, че децата са спокойни и се чувстват добре. „Сформирана е група, която ще определи нивото на компетентност на децата по българските учебни предмети. Те ще получат допълнително по 90 часа уроци по български език”, обясни Колева.

БГНЕС

От РУО обясниха, че Саша и Коля са вече в българско училище, тъй като са с двойно гражданство. Много от бежанците обаче, не са се регистрирали и затова не могат да запишат децата си на училище. Интерес има, но до този момент само 8 семейства, които очакват да получат статут на бежанци, са подали заявления. 
БГНЕС