За цялостно възстановяване на щетите ще са необходими десетки милиони
"Ситуацията в област Смолян остава тежка", съобщи областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Десетки населени места в Смолянско продължават да са без ток

Остава в сила частичното бедствено положение в областта. В около 50 населени места все още няма електричество. Най-засегната в това отношение е община Баните. Там се работи, са изпратени допълнително още 20 човека екип от Пловдив.

"Очаква се до края на деня аварийните екипи да успеят да възстановят електричеството. Подобно е положението и в селата в Арденското корито. В община Девин и община Мадан също има няколко населени места без ток към момента", посочи областният управител.

Той обясни още, че на вчерашното заседание на МС, областните управители са представили  обобщени справки, които са били дадени от общините. Сабрутев е предоставил справката в две части - неотложни дейности и такива, извършени вече от общините.

Заради наводненията: Предоставят държавни резерви от питейна вода за две области

Другата част включва дейности, които могат да се отложат в краткосрочен план във времето. Като пример за спешна дейност областният управител посочи двете подпорни стени, които трябва да се направят по пътя за Триград.

„Министър-председателят и министерски съвет поискаха подробни справки с КСС, с единични цени и обща стойност за всеки подобект. Изискаха да бъде предоставен и  снимков материал за извършени дейности.

Тези, с които ние разполагахме към онзи момент от общините, бяха даденият обект и съответната стойност. Всичко това се прави, за да има един нов начин на контрол на средствата, които се отпускат при такива бедствия. Това ще бъде и политиката на новото правителство, за да може наистина да бъдат контролирани средствата“, каза Сабрутев.

Близо 200 села и махали в Смолянско и Кърджалийско са с нарушено електричество

„Средствата за извършени дейности ще бъдат възстановени. За тези, които в последващ етап ще се правят, ще бъдат изпратен експерти, които ще дадат консултация как ще се процедира, а за тези, които не са спешни ще има обществена поръчка.

Но по различни канали и инструменти ще бъдат дадени достатъчно средства за възстановяване на щетите, всичко възможно ще направи държавата, за да бъдат възстановени щетите които основно са в пътната инфраструктура“, обясни областният управител.

Стефан Сабрутев посочи, че за област Смолян за спешни дейности и за такива, които вече са извършени, са нужни над 4 млн.лв. "а цялостно  възстановяване на щетите в областта ще бъдат необходими десетки милиони", прогнозира той.

80% от населените места в област Смолян са без ток (СНИМКИ)

„На срещата поставих много сериозно и въпроса за село Мугла, където е необходимо цялостно решение на проблема. Надявам се  да се вземе по-глобално решение. Пътят е ужасно разбит, надявам се правителството да осигури поетапно средства за цялостната му рехабилитация или другото решение е  той да премине към Републиканска пътна мрежа.

Това е много красиво място и ако достъпът е нормален, това би дало тласък за развитие на туристическия потенциал на района“, каза още Сабрутев. Той добави още, че утре в Смолян на работна среща се очаква да пристигне зам.-министърът на труда и социалните политики Лазар Лазаров.

Той  ще разясни какви помощи могат да се дадат през тяхното министерство за пострадалите. „Около 23 семейства има засегнати от това бедствие. Държавата има механизми да ги подпомогне с парични суми, с хранителни продукти, с отпускане на допълнителни бройки за общините по временна заетост, за да могат хора да се включат в отстраняването на щетите“, каза още Сабрутев.