Аварийни екипи работят по отстраняване на щетите, но на много места ситуацията е критична
Областният кризисен щаб по бедствия и аварии проведе разширено заседание. На него институциите докладваха на областния управител Стефан Сабрутев за дейностите по разчистване и укрепване на пострадалите участъци от поройните дъждове и за нуждите от държавна помощ за справянето с бедствената ситуация.

Продължава борбата с бедственото положение в Община Смолян (СНИМКИ)

Област Смолян остава в частично бедствено положение. На заседанието стана ясно, че работата навсякъде продължава, но обилния снеговалеж от снощи е създал допълнителни предизвикателства пред аварийните екипи, съобщиха от Областна администрация.

БТА

Областният управител Стефан Сабрутев посочи, че 80% от населените места в област Смолян са без електричество. Във всички общини има частични проблеми с електрозхранването, а общините Баните и Мадан са изцяло без ток.

Аварийни екипи работят по отстраняване на щетите, но на много места ситуацията е критична, докладваха от "Електроразпределение ЮГ" ЕАД. От централният отдел на дружеството  в Пловдив са обещали да предоставят помощ от други КЕЦ-ове при нужда.

Частично бедствено положение в Област Смолян (СНИМКИ/ВИДЕО)

Към момента всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. В цялата смолянска област е ограничен трафика на тежки коли над 12,5 тона. За отсечката от Девин-Кричим ограничението е за товарния трафик като цяло.

БТА

Вериги за моторните превозни средства се изискват за проходите „Превала“, „Пампорово“ и по направлението Проглед-Пампорово-Стойките. Инж. Костадинка Миланова от областно пътно управление в Смолян добави, че  основното затруднение за снегопочистващата техника тази нощ са създали множеството паднали големи дървета, които пречат на работата на техниката.

След проливните дъждове: Обстановката в област Смолян остава тежка (ВИДЕО)

През изминалото денонощие екипите на пожарната се отзовали на 17 сигнала за аварийно-спасителни дейности и помощни операции, като повечето от тях са свързани с отстраняване на паднали дървета от пътното плътно, поради обилния снеговалеж.

БТА

Относно щетите от наводненията Миланова обясни, че двете сериозни пропадания в района на Тешел са възстановени. Пропадането по пътя  Девин-Кричим, в района на входната артерия на Девин предстои да бъде заскалено като временно решение, а за трайното укрепване ще бъде необходимо изграждането на подпорна стена от около 120 метра.

Заскалени са и двете пропадания в района на Широка лъка, вчера е възстановено  движението в единия участък, днес се работи по укрепването на втория. При активирането на срутищните процеси, веднага се вземат мерки, за да се разчиства.

Бедствено положение в част от Южна България, ситуацията остава тежка (ВИДЕО)

От ВиК-Смолян обобщиха, че има много аварии във всички райони. Скъсани водопроводи има в Триград, Кестен и Елховец. Аварии има и в Селча и Кестен, има изнесени помпени станции в Беден.

БТА

Цяла шахта на пречиствателната станция в Пампорово е била откъсната от свлачище, но до разрив не се е стигнало, защото тя е била суха. В Чепеларе също има авария, която засяга високата зона.

Достъпът е много труден, екип се опитва да достигне мястото пеша и да локализира аварията. В Мадан има сериозен проблем по ремонтите на довеждащия водопровод от Пловдивци до града.

След водното бедствие: Каква е ситуацията в Югозападна България (ВИДЕО)

В Неделино е била залята помпената станция в село Крайна, но там проблемът не е бил толкова голям водоснабдяването е възстановено. В Златоград също е възстановено водоподаването.

БТА

Въпреки усложнената зимна обстановка в района на Родопите, екипите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) успяха за броени часове да възстановят захранването на подстанции 110/20 kV "Конски дол" и 110/20 kV "Рудозем", които останаха без напрежение заради аварирали електропроводи, съобщиха от ЕСО.

Снеговалежът в Смолянско продължава - каква е обстановката в областта (СНИМКИ)

Към 11:30 часа тежкият и мокър сняг доведе до аварии на електропроводите 110 kV "Алада", "Миньор", "Буково", "Перелик" и "Чая". Обилният снеговалеж предизвика пречупване на стълб на електропровод 110 kV "Миньор" и скъсване на мълниезащитното въже на електропроводи 110 kV "Буково" и "Чая", допълват от ЕСО.



Екипите на Електроенергийния системен оператор, съвместно с тези на Електроразпределение Юг, продължават да работят за възстановяване на електрозахранването на подстанция 110/20/10 kV "Ерма река".