Задължително с вериги е преминаването през проходите "Пампорово" и "Превала", както и по пътищата Проглед-Пампорово-Стойките, Момчиловци-Малка Арда и Момчиловци-"Момина вода", съобщават от Областното пътно управление в Смолян.



Обилният снеговалеж в планинската област продължава и в следобените часове. Остава в сила ограничението за движение на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета за област.



Пътят Смолян-Девин остава непроходим заради проблемите, предизвикани от обилните дъждове през последните дни. Трасето Девин-Кричим е затворено за товарни автомобили.



Над 30 см снежна покривка е натрупана в Пампорово, според информация от Планинската спасителна служба. В района на връх Снежанка снегът е близо 50 см.

Обилен снеговалеж на проходите „Рожен“, „Печинско“ и „Предел“

Ски сезонът в курорта се открива на 18 декември. В периода до 28 декември лифт картите остават с цените от миналия зимен сезон - 62 лв. за дневна лифт карта за възрастни, информират от "Пампорово" АД.

Областта все още е в частично бедствено положение, което бе обявено вчера поради сериозните поражения от разрушителното пълноводие. 



За овладяване на бедственото положение в Община Смолян, голяма помощ оказа и Доброволното Формирование към Общината, които се включиха в осигуряване на достъпа до село Мугла помагат в района на село Черешките.

"Обстановката в община Неделино, вследствие на проливните дъждове, се нормализира постепенно", съобщи кметът на Неделино Боян Кехайов. „Цял ден екипите с техника работят на критичните места. Екипите на ВиК заедно със служители от общината успяха да достигнат помпената станция в село Крайна, която снабдява с вода града.

Една от помпите е вкарана вече в експлоатация и водоподаването е възстановено, за да няма водна криза. Другите две помпи ще бъдат демонтирани и подсушени и след техническо замерване ще бъдат включени в експлоатация.

Това ще отнеме около седмица. Помпата обаче, която качва вода и водоподава към резервоарите на Неделино е достатъчна да захрани, тъй като в зимния сезон и потреблението не е толкова голямо“, поясни Кехайов.

Той уточни, че с екипите на Пожарна безопасност и защита на населението и служители на общината са осигурили една помпа за наводненото пътно платно по направление Неделино-Крайна-Долен, посока вътрешността на страната към Кърджали.

„Там имаше около 30-40 см вода и колите преминаваха през това водно препятствие. Опасенията ни са, че температурите тази вечер ще са минусови и ако се получи обледяване на пътя, ще бъдем принудени да го спрем, тъй като нямаше да имаме възможност да пропускаме автомобилите по една такава ледена кора“, посочи кметът на Неделино. „Във всички населени места електрозахранването е възстановено.

Всички имат вода, с изключение на село Изгрев, където пороят отнесе водопровода за селото. Там все още не може да се работи, защото почвата е много размекната и трудно може да копаем канал и да подменяме водопровода.

Бедствено положение в Неделино и Рудозем, преляха реки

Там ще търсим решение през следващите дни. В другите населени места техниката работи и достъпът до тях е осигурен. Има частични свлачищни процеси, които не затрудняват движението, на тях са поставени пътни знаци.

През следващите дни ще продължим да извозваме земните маси, защото не смогваме с техниката“, обясни Кехайов. Все още бедственото положение в общината няма да бъде отменяно.

„До обяд в Неделино е валяло дъжд. Разчистените вчера свлачища, днес отново са се активизирали. Най-вероятно това положение ще бъде задържано да сряда, за да може организацията която е създадена и механизацията, която е наета да работи дотогава и положението да се стабилизира. Притеснява ни и лошата метеорологична обстановка, която се очертава, защото от обяд в Неделино вали сняг и температурите са минусови“, каза още кметът на родопския град.
БТА/Агенция "Фокус"