Възстановено е електрозахранването на над 100 села в областите Смолян и Кърджали
Десетки населени места в област Смолян продължават да са без електрозахранване, съобщиха от Областна администрация.
 
Близо 200 села и махали в Смолянско и Кърджалийско са с нарушено електричество

Като някои от тях нямат ток вече трети ден. Причината е в скъсани електропроводи след проливните дъждове и тежкият сняг в последствие, който причии аварии.



За пореден ден, доброволците от община Смолян доставят хляб на хората в село Мугла. В община Смолян около 40 населени места са с нарушено електрозахранване, а в общинса Мадан - 17.

Багер пропадна на пътя край Дяволското гърло (ВИДЕО)

В община Девин село Селча е без ток, в община Рудозем селата по цялото Елховско корито, а в Баните горната част е с прекъснато електричество. Нормално е електрозахранването в общините  латоград, Чепеларе и Доспат.

Област Смолян остава в частично бедствено положение. В общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян остава  в сила бедственото положение, а частичното бедствено положение е отменено в общините Мадан и Борино.

Все още девинското село Триград е без достъп, както и смолянското село Киселчово. До село Мугла е проходимо, но с високопроходими автомобили Аварийни екипи работят навсякъде в областта за отстраняване на щетите. Надеждите са обстановката с електричеството да се нормализира.

80% от населените места в област Смолян са без ток (СНИМКИ)

Заради липсата на електричество, със заповеди на кметовете на Мадан и Рудозем детските градини и училищата остават затворени. В няколко населени места в региона има проблеми и с водоподаването.

Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няма затворени пътни артерии от републиканската пътна мрежа. Все още е в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона в цялата смолянска област. През нощта е имало множество сигнали за паднали дървета, които са причинявали временно спиране на движението в много направления. 

Продължава борбата с бедственото положение в Община Смолян (СНИМКИ)

Ситуацията с електрозахранването в засегнатите от снеговалежа села в Родопите постепенно се нормализира, съобщиха от EVN България. В късните часове на 14 декември електрозахранването за над 100 села в области Смолян и Кърджали беше възстановено.

Към момента продължават дейности по възстановяване на и на въздушни електропроводи, скъсани от снега и от множество паднали дървета. Към 10:30 часа общо 40 села в област Смолян и 20 в област Кърджали остават цялостно или частично с нарушено снабдяване с електроенергия.

Частично бедствено положение в Област Смолян (СНИМКИ/ВИДЕО)

Електроразпределение Юг достави и шест броя мобилни генератора за възстановяване на електрозахранването за села, където са установени общо 14 счупени стълбове (железорешетъчни и железобетонни) от електроразпределителната мрежа. Това са селата Рибница, с. Фатово - област Смолян, с.Бърза река, с Патица - област Кърждали, както и 2 генератора в с. Новаково - община Асеновград.

В село Бърза река екипите на ЕР Юг трябваше да изчакат спадане на нивото на река Перперек, което затрудняваше преминаването през мостовото съоръжение. Генераторите се ползват като временна мярка за осигуряване на захранване, предвид по-дългото времетраене на възстановителните дейности за тези села.

След проливните дъждове: Обстановката в област Смолян остава тежка (ВИДЕО)

Общо над 150 екипа на Електроразпределение Юг продължават дейностите по отстраняване щетите по мрежата, включително и на места със затруднен достъп за техника. Диспечерският център на дружеството осъществява 24-часов мониторинг на мрежата.

В компанията продължава действие Кризисен щаб, който да координира възстановителните дейности. На разположение са общо 23 единици специализирана и високопроходима техника 4х4 за достъп до труднодостъпни места и доставка на материали.