Журналистите, убити в Украйна през последните години
Журналистите, убити в Украйна през последните години / БГНЕС

Известният руски прозападен журналист Павел Шеремет, живеещ в Украйна от няколко години, загина при експлозия на поставена в колата му бомба.След обявяването на независимостта на Украйна през 1991 г. страната стана известна с нестабилността си, с борбата на олигарсите за власт и с обществените бунтове като Майдана през 2014 година. Журналистите платиха тежък данък на нестабилността, без виновните да бъдат наказани. Ето списък на най-известните случаи, разтърсили Украйна, предаде Франс прес.

Георгий Гонгадзе

Убийството на Георгий Гонгадзе през септември 2000 г. все още тегне над Украйна. Гонгадзе е основател на влиятелния информационен сайт "Украинска правда". Той беше отвлечен през септември и два месеца по-късно обезглавеното му тяло беше открито на стотина километра от Киев.

Изчезването му доведе до протести срещу тогавашния президент Леонид Кучма, уличен от Гонгадзе в множество афери с корупция и подозиран, че е поръчител на убийството въз основа на записи на разговори, в които той се пита как да накара журналиста да млъкне.

Главата на Гонгадзе беше открита едва двете години след смъртта му. Тялото на журналиста, запазено в морга в Киев, беше погребано едва през март тази година. През 2013 г. бивш генерал от полицията беше осъден на доживотен затвор по обвинение, че е удушил журналиста заедно с трима подчинени, но поръчителят или поръчителите не бяха наказани.

Вячеслав Веремий

Журналистът от близкия до тогавашната проруска власт в. "Вести" Вячеслав Веремий беше застрелян в нощта на 18 срещу 19 февруари 2014 г. в центъра на Киев, близо до площада на Независимостта, разтърсван тогава от проевропейските протести.

Както и в случая със стотина други загинали на Майдана, никой никога не беше наказан за убийството. Разследването хвърли вината върху т.нар. *"титушки", престъпници, на които правителството плаща, за да се инфилтрират в редиците на протестиращите.

Олес Бузина

Журналистът Олес Бузина беше застрелян през април миналата година в центъра на Киев. Той беше известен с проруските си позиции и критиките си към новото прозападно украинско правителство.

45-годишният журналист беше главен редактор на всекидневника "Севодня", финансиран от най-богатия човек в страната Ринат Ахметов, който беше и основен спонсор на бившата формация на сваления проруски президент Виктор Янукович.

Често канен за участие в руски телевизионни предавания, Бузина обвиняваше властите в Киев, че "искат да унищожат руската култура". Въпреки призивите на ООН за бързо разследване и ареста на двама украински националисти, които бързо бяха освободени, никой не е бил наказан за смъртта му.

*Терминът "титушки" произлиза от името на украинския спортист Вадим Вадим Сергуйович Тутушко), който на 18 май 2013 г. в Киев участвва в сбивания с опозицията и напада журналистите Олга Сницарчук и Владислав Содел. Името става нарицателно за млади хора, негласно използвани в Украйна с политически цели като наемници за организиране на силови провокации.

Източник: БТА