Премиерът на РСЕ се надява новото правителство след парламентарните избори в България през пролетта на 2021 г. да е по-сговорчиво от сегашния кабинет
Премиерът на РСЕ се надява новото правителство след парламентарните избори в България през пролетта на 2021 г. да е по-сговорчиво от сегашния кабинет / БГНЕС
Македонската идентичност и македонският език са толкова велики, колкото българските, германските, френските, италианските, чешките, полските - европейска ценност, която не подлежи на преговори, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев днес, цитиран от МИА. Той каза пред журналисти, че в момента не текат разговори със София заради празниците и допълни, че дейностите в рамките на плана за действие ще продължат след тях.

"След празниците ще проведем среща за координация с министерството на външните работи и специалния пратеник Владо Бучковски да обсъдим плана за действие, който сме изготвили по предложение на външния министър Буяр Османи (....) Очакваме отговор от България след празниците и предложения от тяхна страна", каза Заев.

Скопие чака Германия да „пречупи“ България за ЕС

Според Заев би било добре за двете страни да работят по плана за действие въпреки предстоящите избори в България.
"Политическата комуникация ще продължи и аз очаквам напредък след края на изборите там, защото би било нереалистично да се очаква каквото и да било решение преди изборите", отбеляза Заев.


Той подчерта, че правителството на Северна Македония ще продължи да работи приятелски и ще изясни всичко, което България смята за незадоволително. "Ние сме готови да изясним всичко, което те смятат за незадоволително. Бихме искали да видим по-бързо реализиране на железопътната връзка на Коридор номер 8, но това не може да стане за 1-2 години. Ние използваме заеми и финансиране от ЕС и ще се опитаме да я завършим колкото се може по-скоро.

Надявам се, че България също ще започне да строи нещо, като граничния пункт Клепало или железопътната линия до границата", каза Заев.