В. „Сан Франциско кроникъл” с материал за заразените със СПИН либийски деца
В. „Сан Франциско кроникъл” с материал за заразените със СПИН либийски деца / netinfo

Американският вестник "Сан Франциско кроникъл" помества обширна статия за случая с осъдените на смърт в Либия пет български медицински сестри. Авторът Дан Морисън обръща специално внимание на трагедията на семействата на заразените с вируса на СПИН деца, пише БТА.

"Това бе смъртна присъда за децата и социална смърт за семействата", разказва бащата на починало през 1999 г. дете. Башир Джарбу, чийто 4-месечен син Милад бил заразен с ХИВ, когато бил настанен в болницата "Ал Фатах" в Бенгази за лечение от пневмония, обяснява, че в консервативно общество като либийското СПИН означава наркотици, проституция и хомосексуализъм.

Отчаяни и отлъчени от обществото, родителите на заразените деца формираха своя асоциация. Тя се превърна в политическа сила, напоена със скръб и мъченичество, отбелязва Морисън. Той обяснява, че за семействата фактът, че вирусът на СПИН

не е бил познат преди епидемията в болницата в Бенгази, е неоспоримо доказателство за вината на чужденците. "Това доказва, че той е бил разработен в лаборатория", цитира авторът основателя и председателя на асоциацията Идрис Лага, чиято 9-годишна дъщеря е била заразена малко след раждането й.

"Само една сила", убеден е Лага, "има силата да зарази децата и след това да направи герои от техните убийци: франкмасоните." "Досега бях сляп. Тези мисли ми дават светлина в тунела", заявява председателят на Асоциацията на родителите на заразените със СПИН деца в Либия.

Бивш жител на Бенгази, пожелал да запази анонимност поради опасения от репресии от страна на властите, се опитва да обясни тези настроения с голямата болка на семействата. "Никой не бе подготвен за това, нито хората, нито правителството", аргументира се той.

Въпреки наранените им чувства мнозина смятат, че държавният ръководител Муамар Кадафи, който се опитва да отвори Либия за чуждестранни капитали и ноу-хау , в крайна сметка ще освободи шестимата медици, отбелязва Морисън.

Авторът цитира западен дипломат, пожелал да запази анонимност, че семействата са могъща сила от пренебрегван квартал. "Кадафи трябва да спаси себеуважението на Либия. Свързването на това с Локърби е начин да го направи", обяснява въпросният дипломат.

Джарбу, който е учител по английски, обаче се чувства неудобно от правенето на паралел между двата случая, отбелязва Морисън. "Нашето достойнство е над всичко. Нашата кръв няма да излезе евтино", заявява той.

Авторът припомня основните факти по случая с епидемията от СПИН в Либия и процеса срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар. Той се спира и на заключенията на чуждестранните експерти, че масовата зараза се дължи на лошите хигиенни условия и шестимата медици са превърнати от либийските власти в изкупителни жертви.