/ БГНЕС
Управляващата полска партия „Право и справедливост“ на Ярослав Качински спечели парламентарните избори в Полша с 43,59% от гласовете, съобщи Държавната избирателна комисия, след като всички бюлетини бяха обработени.

В Полша гласуват на парламентарни избори

Най-яростният съперник на „Право и справедливост“ - „Гражданската платформа“, зае второто място с 25.4%, с два пункта по-ниско от прогнозирите на екзит пола в неделя.

Минималният праг за спечелване на място е 5% за отделните партии и 7% за коалициите.

ЕК пак сезира Съда на ЕС за съдебната реформа в Полша

В същото време стана ясно, че избирателната активност на парламентарните избори в Полша e подобрила всички досегашни рекорди - 61,74%, заяви на пресконференция в понеделник във Варшава шефът на Държавната избирателна комисия Уеслав Козиелевич.

Полски политик спаси мъж и дете от горящ автомобил след катастрофа

Редовни парламентарни избори се проведоха в Полша в неделя. Полските граждани избраха 460 депутати в Сейма (долната камара на парламента) и 100 членове на Сената (горна камара на парламента).

Полските управляващи обещаха безплатно здравеопазване в навечерието на изборите

В изборите взеха участие 18 милиона 678 хиляди 450 поляци и поляци. Избирателната активност беше 61,74%", каза Козелевич. Той добави, че предишният рекорд на парламентарните избори е поставен през 2007 г., когато избирателната активност е била 53,88%.
БГНЕС