Ярослав Качински
Ярослав Качински / Gulliver/Getty Images
Управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) обеща увеличение на разходите за здравеопазване - поредното от щедрите й обещания в хода на кампанията преди изборите на 13 октомври, предаде Ройтерс.
 


Полша освободи младите хора от данък върху доходите

"Трябва да има здравни услуги, които да са всеобщо достъпни и същевременно, искам специално да подчертая, публични", каза лидерът на ПиС Ярослав Качински на партиен конгрес. По думите му частният медицински сектор "ще играе второстепенна роля", за да може "всеки гражданин на нашата страна, всеки съотечественик, да ползва безплатни медицински услуги и помощ", заяви той.

Полша се готви за парламентарни избори през октомври

ПиС планира до 2024 г. да повиши бюджетните разходи за здравеопазване до 160 милиарда злоти (40 млрд. долара) годишно. По данни на полското статистическо бюро през 2016 г. разходите за здраве са били 84,6 милиарда злоти, тоест около два пъти по-малко. През същата години бюджетът за здравеопазване на Полша е възлизал на около 4,6 на сто от БВП, доста под средното ниво от 6,6 процента за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, отбелязва Ройтерс.