/ БГНЕС
В Полша днес ще се състоят парламентарни избори, на които управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) ще се опита да трансформира своята голяма обществена подкрепа във втори мандат. Анкети през седмицата сочеха, че между 42 и 48 на сто от 30-те милиона регистрирани избиратели възнамеряват да гласуват за дясната ПиС, чийто водещ кандидат е настоящият премиер Матеуш Моравецки. За да разполага с абсолютно парламентарно мнозинство, партията трябва да спечели 261 депутатски мандата в 460-местния Сейм.

Според проучванията главната опозиционна сила - либерално-консервативната Гражданска коалиция, - която обединява християндемократическата "Гражданска платформа", про-бизнес партията "Новочесна" (Модерна), либералната "Инициатива Полска" и "Зелените", може да разчита на резултат от порядъка на 26-28 на сто, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Положението е повече или по-малко балансирано", казва политологът Ярослав Флис по повод прогнозите, че общият резултат в проценти на опозиционните партии е приблизително равен на резултата на ПиС. Но прилаганият в пропорционалната изборна система на Полша метод на Д'Ондт облагодетелства по-големите партии, така че управляващите може да се сдобият с мнозинство, ако спечелят толкова гласове, колкото трите опозиционни сили взети заедно.

Трите опозиционни сили са "Гражданската коалиция" с очаквани 24-28 процента, "Съюзът на демократичната левица" (група от три леви партии) с 10-14 на сто и Полската селска партия с 5-7 процента подкрепа. Изборният праг за влизане парламента е 5 на сто.

Евентуално в Сейма може да влезе и пета партия - националистическата Конфедерация - чиито прогнозни резултати варират. Но предвид нейните радикални позиции е малко вероятно тази партия да влезе в следизборна коалиция.

Днес поляците ще гласуват и за нов състав на 100-местния Сенат - избор, който ще се състои в един тур. На много места представителят на ПиС ще срещне само един съперник, защото партиите от опозицията се договориха да не се конкурират помежду си.
БТА