/ БГНЕС/ЕРА
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Америка започва да се справя с коронавируса дори и без ваксина, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп направи това изявление на масов предизборен митинг в щатa Ню Хемпшър. Ваксината ще бъде доставена бързо и ще ускори победата срещу вируса, защото "ние искаме да се върнем към нормалния живот", подчерта той.

Тръмп се бори да спечели щат, който загуби с малко срещу Хилари Клинтън на изборите през 2016 г., отбелязва АП.

Тръмп може да уволни директора на ЦРУ и министъра на отбраната след изборите

Президентът на САЩ изрази съмнения, че съперникът му Джо Байдън може да се конкурира с водещите световни лидери. "В свят, където са председателят Си Цзинпин, президентът (Владимир) Путин, Ким Чен-ун и много други, не можете да имате вял американски президент", подчерта Тръмп.

Държавният глава на САЩ неведнъж е сравнявал Байдън с тези трима лидери. В средата на този месец Тръмп заяви, че конкурентът му им отстъпва в интелектуално отношение, припомня ТАСС.

Хелоуин в Белия дом - да се маскираш като Доналд и Мелания (СНИМКИ/ВИДЕО)

Байдън на свой ред заяви в изявление, че Тръмп се е предал пред коронавирусната пандемия, като цитира думите на началника на президентската канцелария Марк Медоус, че правителството не се опитва да "контролира" вируса. "Това не беше грешка на Медоус. Това беше честно обобщение на стратегията на президента Тръмп от началото на кризата: да се вдигне бялото знаме и да се разчита, че ако го пренебрегнем, вирусът ще си отиде. Случаят не е такъв и няма да стане", подчерта той.

Медоус заяви, че "няма да контролираме пандемията, ще контролираме факта, че можем да имаме ваксини", припомня Франс прес.
Освен това Байдън заяви в интервю за Си Би Ес, че смята Русия за най-голямата заплаха за САЩ на международната сцена, а Китай - за основен конкурент.

Тръмп гласува за себе си във Флорида (ВИДЕО)

Като друга опасност за САЩ Байдън посочи политиката на Тръмп. "Вижте какво прави той - сближава се с всички диктатори", подчерта той. В резултат Северна Корея е увеличила ядрения си арсенал, а Иран се е приближил към създаването на ядрено оръжие, а съюзниците на САЩ в НАТО се отдръпват от Вашингтон, "защото не могат да разчитат на нас".
БТА