Трима задържани в Белгия при нова антитерористична операция
Трима задържани в Белгия при нова антитерористична операция / БГНЕС, архив

Трима мъже бяха задържани от белгийската полиция в района на западния град Кортрейк (Куртре). Те са имали връзки с "радикални групи", а полицията е открила оръжия при обиска на домовете им, предаде Ройтерс.

Според Франс прес тримата са задържани в Харелбеке, на двайсетина километра от френската граница. Те са имали връзка с джихадистко движение и са задържани в хода на разследване срещу терористичната заплаха.

По-рано този месец полицията уби двама бойци в източния град Вервие при една от няколко акции срещу ислямистка група, която се готвела да извърши нападения срещу полицията, припомня Ройтерс. Говорителка на прокуратурата в Куртре потвърди информацията за днешните арести и заяви, че властите проверяват дали има връзки между тримата и ислямистката група.

Смята се, че убитите във Вервие са участвали в бойни действия в Сирия, преди да се върнат в Белгия. Според белгийски представители около 350 души са отишли да се бият на страната на групи като Ислямска държава в Сирия и Ирак, а някои от тях планират атентати в Белгия след като се върнат от зоната на конфликта. Местни медии напомнят, че миналото лято трима души от района на Куртре са заминали да се бият в Сирия. През последните седмици двама от тях са отправили заплахи срещу Белгия в социалните мрежи.

Петима души бяха задържани днес и при антиджихадистка операция в Люнел в Южна Франция. Около 20 жители на града са заминали от 2013 г. за Сирия в подкрепа на джихадистите, съобщава АФП, позовавайки се на източници, запознати със случая.

Подробности за арестите във Франция четете тук

Източник: БТА