Съюзниците на САЩ приветстват новата стратегия за Ирак
Съюзниците на САЩ приветстват новата стратегия за Ирак / netinfo

Верните съюзници на Съединените щати приветстваха новата американска стратегия за Ирак, обявена от президента Джордж Буш, докато основните иракски партии реагираха предпазливо, предаде Франс прес.

Първата реакция дойде от Австралия с изявлението на премиера Джон Хауард, който заяви, че неговото правителство подкрепя подхода, представен от Буш. Хауард изтъкна, че това е била ясна, спокойна, реалистична реч, в която не е било подценено предизвикателството и са били признати някои грешки.

Ръководителят на австралийското консервативно правителство обаче отново повтори, че не предвижда засилване на австралийския контингент в Ирак, който в момента наброява 1400 души.

Британската министърка на външните работи Маргарет Бекет пожела успех на новия американски план за изпращане на още над 20 000 американски войници в Ирак. Тя обаче посочи, че Великобритания няма да изпрати допълнителен контингент, извън разположените вече в страната близо 7100 британски военнослужещи.

Япония приветства усилията на американското правителство за стабилизирането на Ирак, заяви външният министър Таро Асо в комюнике, цитирано от АФП.

Преди това и премиерът Шиндзо Абе подкрепи новата американска стратегия в телефонен разговор с Буш.

В Ирак основните партии реагираха с умерен ентусиазъм. "Този план е носител на надежди", заяви Басем Риза, съветник на премиера Нури ал Малики.

"Наследихме от бившия режим (на Саддам Хюсеин) една опустошена страна. Изправени сме пред насилието между религиозните общности, което е голяма пречка за напредъка. Не е лесно да се обезпечи сигурността при такива условия", изтъкна Риза.

Шиитският депутат Хасан аш Шемари отбеляза, че увеличаването на броя на американските войници няма да помогне за стабилизирането на страната, ако иракското правителство не поеме отговорността за вътрешната сигурност.

Основната сунитска формация, Иракската ислямска партия (ИИП), противопоставяща се по традиция на американското присъствие, призна необходимостта от временно разполагане на допълнителни войски поради влошаването на сигурността и невъзможността на иракските и американските сили да контролират обстановката в момента.

"Във всички райони, където отговорността за сигурността беше прехвърлена на иракските сили, обстановката се влоши", посочи говорителят на ИИП Ияд ас Самерая.

Германското правителство изрази "известен скептицизъм" след обявяването на новия американски план за Ирак.

"Трябва да се надяваме (че САЩ ще успеят да умиротворят Ирак), тъй като също имаме интерес от установяване на сигурност в района и в страната. Но има известен скептицизъм, не само в САЩ, но и у нас, в Германия", заяви правителственият координатор за връзките със САЩ Карстен Фойгт пред регионалното радио SWR.

Китай също реагира предпазливо на американския план. Говорителят на китайското външно министерство Лю Цзянчао припомни официалната линия на Пекин, според която единственото решение е мирното и демократично икономическо развитие на страната и "Ирак да бъде управляван от иракчаните".