/ Istock
Сърдечен хирург обяви, че извършил "първата в света" операция, използвайки стволови клетки от плацента и "вероятно е спасил живота" на бебе, предаде Би Би Си. 

Професор Масимо Капуто от Бристолския здравен институт използва "скеле" от стволови клетки, за да коригира сърдечен дефект на бебето Финли.

Специалистът се надява да развие технологията, така че децата с вродени сърдечни малформации да не се нуждаят от много операции.
Пациентът Финли, който вече е на две години, "сега е щастливо растящо малко момченце".
 
Той е с вроден проблем на главните артерии на сърцето и когато е само на четири дни, претърпява първата си операция в детска болница в Бристол.

Интервенцията обаче не решава проблема, а сърдечната функция на Финли се влошава значително, като лявата страна на сърцето не е достатъчно кръвоснабдена.

"Бяхме подготвени от самото начало, че шансовете му да оцелее не са добри", споделя майката Мелиса от Корсам, графство Уилтшър. "Финли най-накрая излезе след 12-часова операция, но... сърдечната му функция се беше влошила значително".
Решено е да се изпробва нова процедура, включваща стволови клетки от плацента.

Проф. Капуто инжектира клетките директно в сърцето на Финли с надеждата, че ще помогнат на увредените кръвоносни съдове да растат.
Т.нар. "алогенни" клетки са отгледани от учени от болница в Лондон и милиони от тях са инжектирани в сърдечния мускул на малкия пациент.
Тези клетки имат способността да растат в тъкан, която не е отхвърлена и в случая на Финли са регенерирали увреден сърдечен мускул.

Хирургът казва, че е преустановен приемът на всички лекарства, както и вентилацията на бебето. Пациентът е изписан и "сега е щастливо растящо малко момче", допълва проф. Капуто. 

Той и неговият екип се надяват да развият технологията, както и твърдят, че може да спести на британската здравна система милиони лири всяка година от операции, които вече няма да са необходими, отбелязва Би Би Си.
Теодора Славянова/БТА