/ Thinkstock/Getty Images
Чешки и чуждестранни активисти реагираха с възмущение вчера на думите на президента Милош Земан в подкрепа на запазването на свинеферма, намираща се на мястото на бивш концентрационен лагер за роми, предаде Франс прес.

Оцелели от Аушвиц посетиха бившия концлагер

"Това изявление е тежка обида към жертвите и оцелелите от Холокоста и техните семейства", каза пред АФП Мослослав Броз, представител на антирасистка организация. Свинефермата е построена през 70-те години по времето на комунизма в град Лети (на 75 км южно от Прага), на мястото на нацистки лагер, през който от август 1942 до май 1943 г. са минали около 1300 роми. За повечето от тях лагерът "Лети" е бил последен етап преди газовите камери в "Аушвиц-Биркенау".

В Германия съдят 94-годишен бивш надзирател от Аушвиц (ВИДЕО)

"Аз съм против ликвидирането на проспериращо предприятие, защото би било загуба за националната икономика", заяви в четвъртък Земан по телевизията."Премахването му ще струва на данъкоплатеца един милиард крони" (38 милиона евро), каза той.

"Минах през ада, но оцелях" (ВИДЕО)

Случаят предизвика тежки критики от страна на правозащитници и международни институции, сред които Европейския парламент, който поиска премахването на свинефермата.  Нейният собственик, фирма "Агпи", няма нищо против преместването й, но при условие, че получи адекватна компенсация.


 
БТА