91-годишният Шломо Грабер е един от последните живи свидетели на зверствата на нацистите. От години се е посветил на една задача: да разказва на младите истината за ужасите от онези години.

Шломо казва, че е оцелял от преизподнята. Загубил е почти цялото си семейство в концлагера Аушвиц. Само той и баща му оцеляват. Обаче не изпитва омраза, обръщайки поглед назад.

„Защо трябва да мразя? Днешното поколение няма нищо общо с всичко това“, казва той.

Оцелели от Аушвиц посетиха бившия концлагер

От почти 30 години Шломо Грабер живее в Базел. Той е роден в бивша Чехословакия и израснал в Унгария. Написал е много книги за преживяното по време на нацизма. И до днес обаче го мъчи факта, че любимата му майка и по-малките му братя и сестри са избити.

Папа Франциск се помоли за жертвите на Холокоста в лагера Аушвиц (ВИДЕО/СНИМКИ)

„И тогава просто ни подгониха и ни разделиха. Есесовци правеха селекцията - жените и малките деца - вдясно, мъжете отляво. И мама изчезна, просто като в копринен облак. Това беше първият удар в моя живот-да осъзная как са убили моята майка, братята и сестрите ми“ спомня си Шломо
 

Аушвиц
Thinkstock/Getty Images

Въпреки преживяното той е жизнерадостен човек. С удоволствие рисува ярки и изразителни картини. Излага ги в галерията на приятелката си. Веднага се вижда, че обича хората, въпреки преживяното страдание.

„Има някои оцелели, които цял живот живеят с Холокоста. Те още не са се освободили, все с това живеят. А при мен е точно обратното-мога да разказвам за Холокоста, но това не означава, че трябва да живея с него“, казва той.

Открити са били строителните планове на концлагера Аушвиц

Шломо не е забравил нищо-униженията, насилието, глада и смъртта. Съвсем изнемощял го преместват на принудителна работа в оръжейна фабрика. Много от лагеристите умират от изтощение. Шломо е нарисувал само една картина за Холокоста.

„Всички винаги казваха: Господ ще ми помогне. И както очакваха да им помогне господ, така си и отидоха. А аз си казвах: Не господ, аз сам ще си помогна. Просто имах воля за живот“.

Счетоводителят на Аушвиц призна морална отговорност за смъртта на 300 000 души, иска прошка

В новата си родина Швейцария Шломо Грабер е търсен лектор. Той е един от последните свидетели на онова време. Човекът, лишен от младост, иска да разкаже на младите хора своята история. Да им разкаже как нацистите дадоха номер на еврейчето Шломо.

Затвор за 87-годишна германка, отричаща нацисткия геноцид над евреите

Шломо Гарбер има всички основания да мрази и да търси отмъщение. Той обаче не иска и да чуе за това. Неговото послание гласи, че омразата разрушава живота.
Deutsche Welle