Затвор за  87-годишна германка, отричаща нацисткия геноцид над евреите
Затвор за 87-годишна германка, отричаща нацисткия геноцид над евреите / ThinkStock/Getty Images

Възрастна германка бе осъдена от хамбургски съд на 10 месеца затвор, тъй като заявила, че нацисткият геноцид над евреите е "най-голямата лъжа в историята". Това пишат медиите в Германия, съобщи Франс прес.

87-годишната Урсула Хавербек получи присъда за "подбуждане към омраза", след като направи това изявление на процеса срещу бившия счетоводител от Аушвиц Оскар Грьонинг.

На собствения си процес тя повтори своите твърдения и нарече германското законодателство, наказващо отричането на престъпления срещу човечеството, "закон, предназначен да увековечи една лъжа".

"Гранддамата" на отричащите геноцида германци, както я нарече левият в. "Тагесцайтунг", заяви също, че концлагерът Аушвиц, станал символ на нацистката машина за убийства на мирни хора, никога не е бил лагер на смъртта.

Урсула Хавербек изтъкна, че "естествено" ще обжалва присъдата. В миналото тя е била глобявана за подобни изказвания, но не и осъждана на затвор. Вдовица на крайнодесен активист, на сайта си тя се представя като "несломима боркиня за истината".

Близо 1,1 милиона души, главно евреи, са загинали през периода 1940-1945 г. в концлагера Аушвиц-Биркенау, освободен от съветските войски през януари 1945 г. Нацистите са изтребили общо 6 милиона евреи, напомня АФП.

Източник: БТА