Открити са били строителните планове на концлагера Аушвиц
Открити са били строителните планове на концлагера Аушвиц / снимкa: БГНЕС
Оригиналните планове за строителство на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц (Освиенцим) са били открити при опразване на апартамент в Берлин. Това съобщава всекидневникът „Билд“, като помества на цяла страница във факсимиле някои от документите.

Ставало въпрос за общо 28 плана от 1941 и 1943 г., отпечатани от Строителната дирекция на Вафен-СС и на полицията, отбелязва БГНЕС. Някои носели подписа на видни представители на строителната дирекция, а един от тях бил с инициалите на водача им Хайнрих Химлер.

„Билд“ не уточнява къде точно са намерени плановете, нито датата на откриването или името на човека, попаднал на тях. Според директора на федералните архиви на Германия Ханс-Дитер Крайкамп значението на тези документи е изключително голямо. По думите му това е „автентично доказателство за планирания системен геноцид на евреите в Европа“.

През януари 1942 г. на конференцията във Ванзее е постановено „окончателното решение на еврейския въпрос“, т.е. унищожаването на евреите. Факсимилето, отпечатано от „Билд“, показва входа на лагера Аушвиц-Биркенау и помещението, където е било извършвано умъртвяването на лагерниците в газовите камери и водещата директно там ж.п. линия, от която са били стоварвани жертвите. На друг план се вижда първият крематориум, както са били очертани и местата на бъдещите помещения за трупове.

Аушвиц е комплекс от нацистки концентрационни лагери. Разположен е в Южна Полша в близост до малкия полски град Освиенцим. Първи началник на лагера става Рудолф Хес. Повече от един милион концлагерници, главно евреи са загинали в Аушвиц. Над шест милиона са еврейските жертви на нацизма, показват статистиките. Освобождаването на Аушвиц на 27 януари 1945 г. от съветската армия разкрива на света ужасяващите престъпления на нацисткия режим.