Деветдесет и четири годишен бивш надзирател от нацисткия концлагер "Аушвиц" бе изправен на съд в Германия по обвинение по 170 хиляди точки за съучастие в убийство, както и за това, че е служил в концентрационен лагер, когато стотици хиляди унгарски евреи са били отровени с газ, предаде Асошиейтед прес.

Затвор за 87-годишна германка, отричаща нацисткия геноцид над евреите

Бившият сержант от СС Райнхолд Ханинг поддържа твърдението си, че е служил в част от комплекса на лагера "Аушвиц", където не е имало отравяния с газ. Прокуратурата от своя страна отстоява тезата, че всички надзиратели са помагали за работата на лагера, както и че по време на така наречената "Унгарска акция" през 1944 г., когато стотици хиляди унгарски евреи са транспортирани в лагера - почти всички са били задължени да помогнат за справянето с огромния брой пристигащи в комплекса за убийства в намиращата се под нацистка окупация Полша, отбелязва Асошиейтед прес.

Условна присъда за германеца с татуировка на нацистки лагер

Делото в Детмолд бе преместено в сградата на местната търговско-промишлена палата, за да може да приеме големия брой наблюдатели и репортери. В града имаше засилено полицейско присъствие.

Леон Шварцбаум, 94-годишен оцелял от "Аушвиц", който живее в Берлин, трябва да даде показания през днешния първи ден от процеса. Не е ясно дали Ханинг ще направи изявление пръв.

Източник: БТА