Условна присъда за германеца с татуировка на нацистки лагер
Условна присъда за германеца с татуировка на нацистки лагер / ThinkStock/Getty Images

Германски съд постанови условно наказание от шест месеца за политически активен привърженик на крайната десница, който се появил в плувен басейн с татуировка на гърба, изобразяваща нацистки концентрационен лагер, съобщи ДПА.

27-годишният мъж, който е член на крайнодясната Националдемократическа партия, призна пред съда, че е изложил на показ татуировката си в басейн в град Ораниенбург.

В Германия има строги закони срещу популяризиране на нацистка идеология. За подстрекаване към омраза се предвижда наказание до пет години затвор. Прокуратурата настоя за 10-месечна присъда, а защитата призова обвиняемият да бъде оправдан.

Затвор за 87-годишна германка, отричаща нацисткия геноцид над евреите

Марсел Цех, който е общински съветник в район близо до Берлин, беше обвинен в нарушаване на забраната за показване на нацистки символи на обществени места в Германия, след като се появил в плувен басейн с татуировка на гърба си, която, както изглежда, изобразявала нацисткия концентрационен лагер Аушвиц, посочва Асошиейтед прес.

Друг човек, който също бил отишъл в плувния басейн на 21 ноември, направил снимка на татуировката и я предал на властите. На гърба на мъжа бил татуиран и лозунгът от портала на концентрационния лагер Бухенвалд, гласящ "всекиму своето".

Източник: БТА