/ БТА
САЩ ще се присъдинят към глобалната кампания, стартирана от Нова Зеландия, за изкореняване на екстремисткото насилие онлайн, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки - завой в американската политика две години след отказа на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп да участва, предаде Ройтерс. Инициативата бе подета от новозеландския премиер Джасинда Ардърн и френският президент Еманюел Макрон през 2019 г., след като въоръжен нападател уби 51 човека в две джамии в Крайстчърч, предавайки на живо касапницата във Facebook.

В официално изявление късно снощи Саки обяви, че САЩ ще се присъединят към "Призива от Крайстчърч" за действия за елиминиране на онлайн съдържанието, свързано с тероризъм и екстремистко насилие.

В Шри Ланка забраниха бурките на обществени места

Противопоставянето срещу използването на интернет от терористи и екстремисти за радикализация и вербуване е важен приоритет за Съединените щати. Присъединяването към коалицията от правителства и компании, одобрили "Призива от Крайстчърч", потвърждава необходимостта от колективни действия, подчерта Саки.

Ардърн заяви днес, че САЩ са били конструктивен и ангажиран партньор по много въпроси, свързани с "Призива" от началото на инициативата и че съобщението на Белия дом придава официална форма на тези отношения и представлява обещание за още по-тясна съвместна работа.

Вашингтон "няма да предприемя стъпки, които биха нарушили правото на свобода на словото и на свободно сдружаване, защитени от първата поправка на американската Конституция, нито ще наруши разумните очаквания за опазване на личното пространство", уточни Саки и добави, че САЩ ще участват във виртуална среща на върха на 14 май по повод втората годишнина на кампанията.
БТА