/ iStock/Getty Images
САЩ добави Иран, Китай, Северна Корея, Мианмар, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Таджикистан, Туркменистан и Еритрея към списъка си с държави, които според Вашингтон системно нарушават религиозната свобода, се казва в изявление, публикуван от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, съобщава ТАСС.

В същото време Вашингтон постави Русия, Куба, Никарагуа и Съюза на Коморските острови в отделен "списък със специално внимание". САЩ твърдят, че властите на тези държави са извършили „сериозни нарушения на религиозната свобода“ на тяхна територия или самите те са били замесени в тях.

Държавният департамент е действал съгласно Закона за международната религиозна свобода на САЩ от 1998 г. Според неговите разпоредби, Министерството на външните работи на САЩ изготвя годишен доклад за религиозната свобода в света.

Въз основа на заключенията, съдържащи се в този документ, държавният секретар на САЩ може да подготви препоръки за включването на определени държави и организации в черния списък на най-упоритите нарушители на религиозната свобода с последващо налагане на санкции срещу тях.

Държавният департамент на САЩ публикува още един такъв доклад през юни. Руското външно министерство, коментирайки в миналото тези доклади на Държавния департамент на САЩ, отбеляза тяхната пристрастност.
БГНЕС