/ iStock/Getty Images
САЩ обявиха, че са включили Куба в черен списък на страни, които според тях не оказват достатъчно съдействие в борбата с тероризма, предаде Франс прес.

Куба се присъединява към четирима други противници на Вашингтон - Иран, Сирия, Северна Корея и Венецуела - които за 2019 г. не са получили сертифициране, което се изисква от американски закон за антитероризма и е предварително условие за продажби на оръжие от САЩ.

Хавана е върната в този черен списък за пръв път от 2015 г., когато беше извадена от него при управлението на президента Барак Обама, който беше започнал сближаване с кубинския режим.

Осъдиха на смърт 37 души в Египет заради тероризъм

Държавният департамент на САЩ аргументира решението с присъствието в Куба на преговарящи от колумбийска бунтовническа групировка, които през 2017 г. пристигнаха в Хавана за преговори с правителството на Колумбия, но не си тръгнаха оттам.

"Отказът на Куба да се водят продуктивни разговори с колумбийското правителство показва, че тя не съдейства на работата на САЩ в подкрепа на усилията на Колумбия за справедлив и траен мир", заяви Държавният департамент.
БТА