/ iStock/Getty Images
Двайсетината бойци от групировката "Ислямска държава", нападнали в сряда таджикистанската гранична застава край съседен Узбекистан, са имали "специална задача" - да извършат серия от шумни атентати в Таджикистан, пише "Росийская газета", като се позовава на тайните служби в страната.

Таджикистанските сили за сигурност ликвидираха в престрелката 15 бандити, дошли от Афганистан, и арестуваха петима; загинаха един граничар и един полицай, припомня вестникът.
Веднага след атаката Съветът на командващите гранични войски от страните в ОНД заяви, че е готов да помогне за укрепване на таджикистанско-афганистанската граница. Антитерористични части от руската военна база в Таджикистан проведоха учение за отбрана на военното градче в столичния гарнизон, допълва московският официоз.

17 души са убити при нападение срещу гранично поделение в Таджикистан


Инцидентът потвърди, че има реална опасност афганистански терористи да проникнат в страни от бившия Съветски съюз. Това може сериозно да укрепи позициите и на местните силови структури, и на Москва - гарант на сигурността в региона, отбелязват експерти на "Комерсант".

Снимките от местопроизшествието, публикувани от таджикистанските власти, будят въпроси, смята изданието. Показани са изцяло изгорели тела на нападатели - едното с пластмасови белезници, изгоряла е и една от колите им, а друга е с номера от таджикистанската столица Душанбе. Журналисти от местното бюро на радио "Свобода" решили да съберат на място повече подробности, но пътищата били затворени.

"Не мога да понасям конспиративните теории, но е много съмнително това да са били бойци от Ислямска държава", заявява пред всекидневника Аркадий Дубнов, експерт по Централна Азия. "Първо, не го потвърждава самата ИД. Второ, какви са тия бойци, позволили да ги изпозастрелят като пилци, макар по-рано да са успели безнаказано да минат границата и да пропътуват над сто километра до заставата. И то маскирани, въпреки че от години в региона няма нито едно нападение, извършено с маски. Имам чувството, че са пратили някакви затворници да свършат работата. Като знаем непрофесионализма и цинизма на таджикистанските силови дейци, можем да предположим какво ли не."

Въоръжени мъже убиха 37 работници в Буркина Фасо


Евентуалната провокация според Дубнов може би цели да потвърди наличието на терористична заплаха откъм Афганистан, споменавана неведнъж и от Душанбе, и от Москва, и от други страни в региона. И може би да компрометира укрепването на сътрудничеството между Таджикистан и Узбекистан, които са имали гранични спорове.

Нападението няма да повлияе на двустранните отношения, "които имат стратегически характер, нито ще може да провали подписването на договор за държавната граница", коментира Комрон Хидоятзода от президентския Център за стратегически изследвания в Таджикистан. Договорът е вече подготвен според таджикистанското издание "Ейша плъс", цитирало в навечерието на атаката източник от кабинета в Душанбе, допълва "Комерсант".

Стратегическото сближаване между Таджикистан и Узбекистан, започнало през 2016 г., няма да се провали, прогнозира и узбекистанският политолог Рафаел Сатаров. В двете държавни ръководства обаче има противници на това сближаване, които "със сигурност сега ще кажат, че някои решения са били прибързани - например за разминиране на границите", посочва той.

В сряда Москва отправи сигнал, че ще съдейства за гарантиране на сигурността в региона съвместно с Организацията на Договора за колективна сигурност. А още в края на октомври Русия прехвърли в таджикистанската си военна база зенитно-ракетни комплекси С-300 и подари на Душанбе друга военна техника за 320 милиона рубли, напомня "Комерсант".

Ердоган: Турският съд ще реши съдбата на сестрата на Багдади


Москва смята за сериозен риска бойци на ИД да проникнат в съседни страни. Нещо повече, в момента терористи се прехвърлят вече в Централна Азия, заявява пред "Известия" Замир Кабулов, специален представител на руския президент за Афганистан.

Русия и други страни, включително Иран, неведнъж са предупреждавали за тази заплаха, идваща главно от държави в Близкия изток и от въоръжените бойци, базирани в Афганистан.

Сегашният случай показва, че борбата с това зло е необходимост и трябва да се води превантивно - "не бива да изчакваме вече не 20 бойци, а далеч повече терористи да проникват в съюзните (на Русия) държави от Централна Азия", добавя дипломатът.

Вчерашният инцидент не е първият подобен случай. По този начин някои "сондират" афганистанско-таджикистанската граница по над двайсет пъти годишно. Тук има връзка отчасти с наркотрафика, отчасти с терористичните организации, прикриващи този наркотичен поток, коментира за "Известия" Никита Мендкович, експерт по Афганистан. Според него вчерашната атака е "симптом", че ИД и други терористи активизират усилията си да инфилтрират Таджикистан.
БТА