Нова серия руски въздушни удари са уцелили 55 цели на групировката „Ислямска държава” в Сирия през последните 24 часа, съобщиха от министерството на отбраната в Москва.

„При 64 излитания за последните 24 часа руските военновъздушни сили са ударили 55 цели на „Ислямска държава”, се казва в текста на министерството, цитиран от АФП. Според армията последните удари са били извършени в провинциите Дамаск, Алепо, Хама, Рака и Идлиб. Те са унищожили 29 тренировъчни лагера, 23 отбранителни позиции, два командни центъра и депо за амуниции.

По-рано неправителствената организация Сирийски център за човешки права съобщи, че руски изтребители са предприели нова атака срещу цели в Западна Сирия в събота, а сграда на „Ислямска държава” в северната част на страната е била взривена.

Руските удари са били съсредоточени в провинциите Латакия и Хама.

Според организацията „Ислямска държава” няма реално присъствие в тези провинции, посочва агенция Ройтерс. Въпреки това обаче там се намират редица други групи бойци като тези на чеченците например, които биха могли да бъдат цел на Москва.

Центърът също така съобщава и за мощна експлозия в сграда на „Ислямска държава” край град Ал Баб в северните части на страната. Все още не е ясно обаче какво е причинило взрива на мястото, използвано за склад за оръжия.

В петък хуманитарната организация „Хюмън райтс уоч” съобщи, че при първите руски въздушни атаки в Сирия в провинция Хомс са били убити 17 цивилни и инцидентът трябва да бъде разследван за възможни нарушения на международното военно законодателство. По-рано този месец руският държавен глава Владимир Путин заяви, че съобщенията за загинали цивилни при руски удари са „информационна атака”.

Началото на кампанията на Москва в Сирия беше дадено на 30 септември като Русия заяви, че нейни цели са обекти на „Ислямска държава”. Въпреки това Западът обвини Москва, че действията и са основно в полза на войските на президента Башар Асад.

Източник: БГНЕС