/ Guliver/Getty Images
На всеки два месеца шедьовърът на Микеланджело, завършен през 1504 г., се подлага на внимателно почистване в дома си в галерия "Академия" във Флоренция, където се намира повече от 150 години, предаде АФП.

Смятана от много възхитени зрители за символ на съвършения човек, 5,1 метровата скулптура, изваяна от един мраморен блок, стои сама под прожектора на куполната галерия, когато музеят е затворен.

Италия брани „мъжкото достойноство“ на Давид от Микеланджело от туристическия кич

Личната му реставраторка Елеонора Пучи се качва на скеле, за да я разгледа отблизо - част от ритуала по наблюдение и почистване, необходим за запазването на ренесансовата икона, посетена от над два милиона посетители през миналата година.

Въпреки добрия външен вид и библейското наследство на Давид, убиецът на Голиат се нуждае от поддръжка.

"Статуя, която не се почиства редовно от прахта, ако се приближите и я погледнете отдолу нагоре, ще видите власинки", каза директорът на музея Сесилия Холберг. "Това не е красиво и не е достойно за произведенията на изкуството, които съхраняваме в този музей", каза Холберг.
 

Давид статуя
Guliver/Getty Images


Следователно почистването на Давид, което се извършва два пъти месечно, е "форма на уважение, форма на достойнство, което искаме да дадем на всяко произведение".

Гладките части се почистват по-лесно, отколкото по-грубите участъци, които са по-склонни да хващат прах.

Филтрите в модерната климатична система на музея обаче са намалили значително количеството на частиците във въздуха, а сензорите помагат да се контролират нивата на температурата и влажността, обясни Холберг. Почистването отнема поне половин ден поради използването на скеле, а други статуи и картини в музея се обработват по подобен начин, добави тя.

Защо класическите скулптури имат малки пениси?

Давид на Микеланджело, първият колос от древността насам и символ на Флоренция, е открит в зората на XVI в. пред възторжена публика на главния площад на ренесансовия град - Пиаца дела Синьория.

Микеланджело е само на 29 години, когато завършва своя шедьовър. Той остава на площада до 1873 г., когато е преместен на сегашното си място, а музеят е построен буквално около него.

Сега копие от него се намира на Пиаца дела Синьория.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня