/ БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров завърши работното си посещение в Дамаск, където проведе разговори със сирийския вицепремиер и външен министър Уалид Муалем и бе приет от президента Башар Асад, съобщава ТАСС.

Посещението със сигурност може да се нарече историческо: последното подобно пътуване на Лавров до Дамаск се състоя през февруари 2012 г. В неделя в сирийската столица пристигна и руският вицепремиер Юрий Борисов, който е съпредседател на постоянната руско-сирийска комисия по търговско, икономическо, научно и техническо сътрудничество.

Експерти, интервюирани от ТАСС, единодушно заявиха, че посещението придобива специален смисъл на фона на възобновяването на работата на Конституционния комитет, стабилизирането на ситуацията "на място" и нарастващия натиск върху сирийската икономика от страна на САЩ. Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по международни отношения, нарече посещението на Лавров важен символичен жест.

Според него, в условия, когато военните операции продължават в Сирия, Министерството на отбраната на Руската федерация традиционно „свири първа цигулка“ сред другите руски ведомства. "Но тъй като външният министър е изпратен в Сирия, това означава, че дипломатическото измерение на сирийското споразумение сега придобива особено значение", каза той.

Борис Долгов, старши изследовател в Центъра за арабски и ислямски изследвания към Института по ориенталистика на Руската академия на науките, отбеляза, че макар ситуацията в Сирия да се е стабилизирала до голяма степен, тя все още остава трудна. Поради това посещението на ръководителя на дипломатическата служба ще позволи да се изложат някои нови идеи за разрешаване на конфликта, включително въпроса, свързан с Ислямска държава /ИД/, каза той.

Според наблюдателя на вестник Asharq Al-Awsat Раед Джабер, посещението може да се превърне в повратна точка в развитието на събитията в Сирия. Според експерта, Русия спасява сирийската икономика, която беше силно засегната от поради нов пакет санкции от САЩ, който предизвика рязък спад в жизнения стандарт на населението.

Както Лавров каза на съвместна пресконференция с Борисов и Муалем, по време на разговор с Асад, страните отбелязаха установяването на относително спокойствие в Сирия.

Според руския външен министър руско-турските споразумения за ИД се "изпълняват бавно, но сигурно" и дават плод: например, от подписването на споразуменията, териториите, контролирани от Дамаск в зоната за деескалация на ИД са се увеличили значително.

В същото време Лавров изрази увереност, че Турция ще завърши работата по разграничаването на терористите и опозицията в ИД и че центровете на терористите, останали на сирийска територия, ще бъдат напълно унищожени.

Той обаче отбеляза, че подобна стабилизация "не е по вкуса на всички", а редица външни играчи се опитват да развихрят сепаратистките тенденции и да използват едностранни незаконни мерки, насочени към икономическото задушаване на страната.

Борисов също изрази солидарна гледна точка. Според него жителите на Сирия не са усетили напълно положителните промени в страната поради санкциите по т. нар.“Закон Цезар“ срещу Асад, както и заради глобалната криза на фона на пандемията на коронавируса. Той добави, че САЩ и кюрдите в северната част на страната не контактуват и не дават контрола на законното правителство над тези земи, които принадлежат на Сирия.

При тези условия, обеща вицепремиерът, Русия ще се опита да разшири успеха, постигнат във военно-политическата сфера, и до сирийската икономика. Според Борисов, Москва и Дамаск работят по споразумения за възстановяване на 40 съоръжения в Сирия, включително в областта на енергийната инфраструктура.

По-специално, говорим за каскада от водноелектрически централи, построени от съветски специалисти, и възобновяване на производството в шелфовите полета. Освен това страните са подготвили нова версия на споразумение за търговско, икономическо, научно, техническо и културно сътрудничество, което може да бъде подписано по време на следващото пътуване на Борисов в Сирия през декември.

На пресконференция министрите засегнаха предстоящите президентски избори в Сирия през 2021 г. Муалем потвърди, че президентските избори ще се проведат навреме и те не са свързани с дейността на Конституционния комитет в Женева, който наскоро бе отворен отново.

Както обясни ръководителят на сирийското външно министерство, всички препоръки за изменения в сирийската конституция, както и евентуалният текст на новия основен закон, който ще бъде одобрен от членовете на Конституционния комитет, ще бъдат внесени на национален референдум. От своя страна Лавров подчерта, че установяването на срокове за работа на сирийския конституционен комитет е неприемливо.

В допълнение към двустранните отношения и сирийското уреждане, ситуацията в друга арабска държава, Либия, беше засегната на пресконференцията. Лавров очерта позицията на Москва по уреждането, отбелязвайки, че Русия подкрепя съществуващите мирни инициативи и установяването на постоянно прекратяване на огъня. Министърът обърна внимание на факта, че от самото начало на либийската криза Русия е единствената страна, която е работила с нея. 
БГНЕС