Осъдиха британска звезда за педофилия
Осъдиха британска звезда за педофилия / снимка: БГНЕС

Бившата британска звезда на глем рока Гари Глитър беше признат за виновен за три педофилски престъпления, извършени върху непълнолетни момичета между 1975 и 1980 година, съобщават световните агенции.

Бившият певец, който е на 70 години и чието истинско име е Пол Гад, бе осъден от лондонски съд, съставен от петима мъже и седем жени в процес, продължил две седмици. Той беше признат за виновен за опит за изнасилване, за четири блудства и за сексуални отношения с малолетна. Три от другите обвинения срещу него отпаднаха.

При прочитането на присъдата Гари Глитър повдигна вежди, сякаш е изненадан, след което изпрати въздушни целувки към публиката, сред която имаше и много журналисти. Размерът на неговото наказание ще бъде огласен на 27 февруари.

"Пол Гад се е възползвал от достъпа си до млади фенки, с което си е създал възможности да ги насили сексуално. Подобни престъпления остават трайни следи върху жертвите, които могат да траят цял един живот", заяви прокурорката Балжит Убей.

Бившата звезда на глем рока беше квалифициран от полицията като "рецидивиращ сексуален хищник". Той се възползвал от две момичета на 12 и 13 години, като ги привлякъл в своята ложа и ги отделил от майките им. Най-малката от жертвите му била на по-малко от 10 години, когато се опитал да я изнасили през 1975 година.

На английски думата глитър означава пайети. Гари бе задържан на 28 октомври 2012 година в Лондон, след като във Великобритания гръмнаха шумни педофилски скандали, свързани с известни лица от шоубизнеса. Той беше задържан още през 1997 година, след като беше качил в компютъра си педофилска порнография и бе осъден на 4 месеца затвор. Бягайки от медиите, той се скри в Камбоджа, откъдето беше изгонен през 2002 година заради обвинения в педофилия. През 2006 година за подобни престъпления той беше осъден на три години затвор във Виетнам.

След като лежа зад решетките 2 години и 9 месеца, той се завърна във Великобритания през 2008 година. По време на своята кариера Гари Глитър е продал 20 милиона плочи.

Източник: БТА