/ БГНЕС
Върховният избирателен съвет на Турция обяви за невалидни резултатите от гласуването за кмет на Истанбул, където спечели опозиционният политик Екрем Имамоглу. Решението стана повод за масови протести по улиците на Истанбул.
 

Имамоглу, който е работил като ръководител на съвета на Истанбулския район Бейликдузу, спечели 48,8% от гласовете на изборите за кмет в Истанбул, проведени на 31 март, докато противникът му от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм получи 48,55%.

ВИС на Турция разреши повторното провеждане на изборите в Истанбул

На 17 април Имамоглу встъпи в длъжност въпреки призива на ПСР за отмяна на резултатите от изборите и за организирането на нови избори.
 

"Решението за организиране на нови избори е направено поради факта, че някои членове на избирателни комисии в избирателните секции не са държавни служители и защото 22 протокола са празни и не са подписани. Решението на Върховния избирателен съвет доказва, че сме прави и сегашното заседание [на Съвета] също реши да лиши [избрания кмет Екрем] Имамоглу от мандата му", заяви представител на ПСР.

Партията на Ердоган иска нови избори в Истанбул

Междувременно жителите на много райони на Истанбул организираха „протест на тенджерите“ във връзка с решението на Централната избирателна комисия да анулира изборните резултати за кмет, предаде РИА Новости.
 

Турски граждани, живеещи в различни части на Истанбул, включително Бешикташ, Кадиккьой, Сисли, посрещнаха решението на ЦИК с протести и чукане на тенджери и тигани. Демонстрациите започнаха след 22 часа в понеделник в много райони на града. В протестите се включиха шофьори, натискащи клаксоните на автомобилите си.

Партията на Ердоган ще оспорва изборните резултати в Анкара и Истанбул

Същата реакция, която журналистите нарекоха “революция на тенджерите“, се наблюдаваше в цяла Турция по време на протестите през 2013 г. във връзка с плановете на властите да застроят парка „Гези“ в центъра на Истанбул. Кадрите показваха, че жителите на Истанбулските квартали отварят прозорци и балкони, чукат по саксии, бият по тигани, в някои апартаменти постоянно угасват и запалват светлините в жилищата си. Според информация от социалните мрежи, група от няколкостотин протестиращи се е събрала в района на Бешикташ. Те скандират лозунга на опозиционната Републиканска народна партия /РНП/ „Право и справедливост“.

Според най-новите резултати: Ердоган губи Анкара, Истанбул и Измир

За първи път от 1994 г. опозиционната /РНП/ спечели кметските избори в най-големия град в Турция, Истанбул и турската столица Анкара. Кандидатите й също спечелиха и в други големи градове като Измир и Анталия. Като цяло на 31 март управляващата ПСР спечели общинските избори в Турция, чиито кандидати получиха 44,33% от гласовете срещу 30,12% от кандидатите от РНП.
БГНЕС