/ БТА
Няколкостотин украински бежанци лагеруват в столицата на Мексико в очакване американското правителство да им позволи да влязат в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Около 500 украинци чакаха вчера под жаркото слънце в големи палатки, разпънати на прашно поле в източната част на град Мексико. Лагерът е отворен едва от седмица, но в него всекидневно пристигат между 50 и 100 душив. Някои бежанци вече са били на американската граница в Тихуана, където им е било казано, че вече няма да бъдат пускани оттам. Други са пристигнали на летищата в мексиканската столица или в Канкун.

Американското правителство обяви в края на март, че ще приеме до 100 000 украински бежанци. Стотици пристигат всеки ден като туристи в мексиканската столица или в Канкун, а после летят до Тихуана, за да изчакат няколко дни да бъдат допуснати в САЩ през граничен пункт в Сан Диего с хуманитарно разрешително.

Деветнадесетгодишният Георгий Микаберидзе пристигнал в Тихуана на 25 април и установил, че американската граница е затворена. След като бил само на метри от САЩ, изминал над 950 км до град Мексико. Казва, че е пътувал до Мексико сам. "Много трудно е да чакаш. Не знаем как ще работи програмата", признава младежът.
БТА