/ БТА
Таджикистанският гражданин, застрелял вчера двама души на най-голямото летище в Молдова, е издирван в родината си във връзка с отвличане на местен банков чиновник, съобщиха таджикистанските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Главната прокуратура на Таджикистан посочи, че името на извършителя е Рустам Ашуров, и добави, че той е член на „организирана престъпна група“, която на 23 юни е отвлякла заместник-директора на банка в таджикистанската столицата Душанбе.

Държавното обвинение на Таджикистан добави, че след образуването на наказателно дело по случая 43-годишният Ашуров, който е жител на Душанбе, е избягал в Молдова през Турция „с целта да се укрие в страните от ЕС“.

Стреляха по молдовски граничар след отказан достъп в страната, полетите са спрени

След като пристигнал на международното летище в молдовската столица вчера, му било отказано да влезе в Молдова, при което когато бил отведен от дежурните гранични полицаи той успял да грабне оръжието на единия от тях и да простреля смъртоносно двама души от служителите по сигурността на летището. При нападението е бил ранен и пътник.

При обезвреждането си след намесата на молдовските специални сили Ашуров е получил тежки наранявания и е бил настанен в болница, заяви главният прокурор на Молдова Йон Мунтяну. Прокуратурата разследва инцидента като възможен терористичен акт, добави той.

Молдовският президент Мая Санду заяви вчера, че двамата убити са граничен полицаи и служител по сигурността на летището.

Началникът на молдовската полиция Виорел Чернауцяну каза пред репортери, че случаят не крие някакви по-големи заплахи за сигурността на Молдова.

След стрелбата на летището в Кишинев: Няма данни за пострадали българи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Помолен да коментира дали Ашуров не е свързан с руската наемническа група „Вагнер“, Чернауцяну отговори, че няма данни заподозреният „да има отношение към военни или паравоенни структури“, и добави, че името му не е обявено в нито един международен списък за издирвани лица.

Откакто Русия нахлу в Украйна, съседна Молдова - страна с около 2,6-милионно население и кандидат за членство в ЕС от юни миналата година - беше изправена пред множество кризи.

Те включваха остра енергийна криза през зимата, след като Русия драстично намали доставките на газ, и повтарящи се антиправителствени протести, организирани от вече обявена извън закона приятелски настроена към Русия партия срещу прозападните управляващи.

Молдовското ръководство многократно обвини Москва в организиране на кампании за дестабилизиране на Молдова, която подобно на Таджикистан до 1991 г. е съветска република.

Летището в Кишинев възобно нормалната си работа след инцидента, съобщават агенциите.
Владимир Сахатчиев, БТА