/ iStock/Getty Images
Въоръжен мъж откри огън с пистолет в училището, в което е учил, в южната част на Бразилия, като уби 16-годишна ученичка и рани тежко друг, предаде АФП.

Бившият ученик пристигнал в училището в община Лондрина, като казал, че му трябва препис, но щом влязъл вътре, извадил пистолет и започнал да стреля, съобщиха властите в щата Парана.

Бразилските медии съобщават, че стрелецът е на 21 години.

Убито е 16-годишно момиче, а момче на същата възраст е откарано в болница в тежко състояние, се казва в изявление на министерството на сигурността на щата и се допълва, че нападателят е задържан.

Ученик стреля в училище в Босна и Херцеговина, ранен е учител

Президентът Луис Инасио Лула да Силва изрази "тъга и възмущение" от нападението.

"Още един млад живот, отнет от омраза и насилие, нещо, което не можем повече да толерираме в нашите училища или в нашето общество", написа той в Twitter.
В Бразилия, където нападенията в училища някога бяха рядкост, напоследък те се увеличават.

През април нападател уби четири малки деца с брадва в училище и детска градина в южния град Блуменау.

Този инцидент шокира страната и накара администрацията на Лула да обяви редица мерки за повишаване на сигурността в училищата и за справяне със съдържанието в социалните медии, което се смята за пропагандиращо насилие в училище.

Най-смъртоносната стрелба в бразилско училище е от 2011 г., когато мъж открива огън в бившето си начално училище в Реаленго, край Рио де Жанейро, и убива 12 деца, а след това и себе си.
БГНЕС