/ БГНЕС, архив
Доставката на ракетните установки С-400 за Турция ще започне до два месеца, заяви ръководителят на държавната руска отбранителна компания „Ростек“, цитиран от в. „Дейли сабах“.

САЩ дадоха на Турция срок до края на юли да се откаже от С-400

Сергей Чемезов заяви пред руския телевизионен канал Ен Ти Ви по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, че доставките ще бъдат извършени по план. Той беше категоричен, че компанията е получила предварителното заплащане от страна на Турция, както е било договорено и обучението на турските военни за работа с установките е било приключено.

Турция реши през 2017 година да закупи ракетните отбранителни системи С-400 след провала на сделката с американските „Пейтриът“. С-400 са най-модерните и нови установки за ракети с голям обсег на Русия и могат да работят с три вида ракети, способни да поразяват различни цели – включително балистични и крилати ракети.

Русия може да произвежда компоненти на С-400 в Турция

Системата може да следи и прихване до 300 цели едновременно и има височинен обхват от 27 километра.

С покупката на С-400 Анкара се стреми да изгради първата по рода си в страната отбранителна анти ракетна система с голям обсег, с която да се отбранява срещу заплахи от региона. Нещо повече – Турция иска да създаде своя собствена ракетна система, тъй като част от сделката с Москва включва обмяна на технологии и експерти.

Системата С-400, която беше представена за пръв път през 2007 година, е ново поколение на руските ракетни системи, и до момента Москва е продала подобни установки само на Китай и Индия.

Турски военни се обучават в Русия да действат със С-400

Американски официални представители посъветваха Турция да купи установки „Пейтриът“ вместо руските С-400, с мотива, че те са съвместими със системите на НАТО. Анкара обаче заяви, че Вашингтон е отказал да й продаде ракетните си установки и това е довело до търсенето на други доставчици от страна на Анкара. Освен това Москва е предложила доста по-добра сделка, включително самата технология, заявиха турски официални представители.

САЩ и Турция – и двете държави съюзници в НАТО, спориха няколко месеца за С-400, които според Вашингтон са заплаха за произвежданите от „Локхийд Мартин“ изтребители F-35, които Анкара планира да закупи. Според САЩ Турция не може да има и двете.
БГНЕС