/ getty images
Германската канцлерка Ангела Меркел обеща, че ще бъде ускорена имунизационната програма срещу коронавируса, предаде ДПА.

"Началото беше бавно", каза тя в седмичния си подкаст. "Няколкостотин хиляди души бяха ваксинирани и този брой расте с всеки ден - темпото ще се увеличи", каза тя.

По последни данни на института "Роберт Кох" близо половин милион души са получили първата от две дози на ваксината, което прави по около 40 000 ваксинации на ден в 83-милионната страна.

Макрон, Меркел и Фон дер Лайен се ангажираха да следват общоевропейския подход относно ваксините

"Ще имаме достатъчно ваксини за всички в Германия", каза Меркел и добави, че след няколко месеца властите ще могат да предложат на всеки, който иска, да се ваксинира.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан предупреди, че заради сегашния недостиг на ваксини хората няма да имат право да избират коя ваксина да получат.

Премиерът на южната провинция Бавария Маркус Зьодер предупреди, че срокът на действие на сегашните противоепидемични мерки в Германия ще бъде удължени и след края на януари.

"Трябва да удължим локдауна, който имаме сега, и дори да го затегнем на някои места", каза днес Зьодер. За последните 24 часа Германия е регистрирала 24 694 нови инфекции и 1083 смъртни случая.
БТА