/ iStock/Getty Images
Германските федерални и регионални власти се договориха да удължат националния режим на строги ограничителни мерки до 31 януари, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от РИА Новости.

Меркел отбеляза, че динамиката на заболеваемостта все още е висока. Позовавайки се на експертите тя подчерта, че „болниците работят при условия на повишено натоварване“. Освен това канцлерът обоснова необходимостта от "предпазлива" политика заради “британският щам“ на коронавируса.

"Искаме да удължим действието на мерките, които взехме през декември, до 31 януари и в някои аспекти трябва да ги затегнем", каза тя след среща с ръководителите на федералните провинции, на която беше договорена по-нататъшна политика за борба с коронавируса.

По този начин по-нататъшното затягане на мерките ще се превърне в ново ограничение на контактите в сравнение с режима, действащ от 16 декември. Преди това беше възможно да се провеждат частни срещи за компании до пет души, представляващи две домакинства, сега такива срещи могат да се провеждат само от двама души.
Агенция "Фокус"