/ istock
Кракът на сърфист, отрязан при нападение на акула във вторник, по-късно е изхвърлен на австралийски плаж, където полицай го извади и постави в лед.

 7News съобщи, че 23-годишният сърфист Кай Маккензи е бил нападнат от акула във водата край плажа Норт Шор в Порт Макуори - малък град на около 400 км северно от Сидни.

Маккензи се опитал да се пребори с акулата, която отхапала десния му крак, и успял да преплува обратно до плажа, кървейки силно, преди бързата мисъл на пенсиониран полицай, който разхождал кучето си по брега, да спаси живота му, съобщава 7News.
  „Той използвал повода от кучето като турникет, който увил около крака на младия мъж, и на практика е спасил живота му, докато пристигнат парамедиците“, заяви дежурният ръководител на Службата за бърза помощ на Нов Южен Уелс - Кирън Моубрей.

Полицията на Нов Южен Уелс потвърди пред CNN, че службите за спешна помощ са посетили мястото на „докладваното нападение от акула“.

Маккензи претърпя операция в болница „Джон Хънтър“ в близкия град Нюкасъл, където остава и в момента в стабилно състояние.

Отрязаният крак също е бил откаран в болницата, в случай че лекарите успеят да го зашият отново, съобщава 7News.
  Атаката се случва, точно когато Маккензи се е завръщал към сърфирането, след като миналата година е счупил гръбнака си, съобщи в Инстаграм марката за сърф Rage, която го спонсорира.

„Изпращаме любов на най-издръжливия човек, когото познаваме“, заяви компанията. „Той премина през много неща, като счупи гърба си миналата година, нито веднъж не се оплака, винаги просто продължаваше да прави това, което обича, колкото се може по-скоро. Той е вдъхновяващ човек.“

Според спасителите на града дълъг участък от плажовете в Порт Макуори е бил затворен за 24 часа след нападението на акулата, преди да бъде отворен отново в сряда следобед.

Според главния инспектор на полицията на Нов Южен Уелс Стюарт Кембъл властите се опитват да проследят и идентифицират акулата, съобщава 7News, като използват дронове и SMART барабани - вид капан, който може да премести акулите, без да ги убива.

На бреговата линия в Порт Макуори има няколко устройства за наблюдение на акули. Те са засекли две бели акули в района във вторник сутринта преди нападението.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
CNN