/ БГНЕС
Повече от 800 испански полицаи арестуваха около 30 заподозрени при обиски на апартаменти, използвани от трафиканти на наркотици в центъра на Барселона, в квартали, опасни за местните жители и туристите, предаде Франс прес.

В Туитър каталунската полиция посочи, че броят на арестуваните не е окончателен.
850 полицаи, подкрепяни от хеликоптер, бяха мобилизирани за извършване на около 40 обиска в жилища, превърнати в места за продажба и консумация на хероин и други наркотици.

Няколко улици в кварталите Бари готик и Равал в центъра на главния град на Каталуния бяха блокирани от полицейски камиони, докато въоръжени полицаи с маски охраняваха акцията.

Полицаи изнесоха от сградите кутии с дрога, пред очите на съседите и на туристи, които веднага започнаха да правят снимки.
Местните жители в двата квартала, предпочитани от туристи, от години се оплакват че празни апартаменти, станали собственост на банки и инвестиционни фондове след кризата с недвижими имоти през 2008 г., са използвани от наркотрафикантите.

Невероятна испанска традиция: кули от хора (СНИМКИ)

Според местни хора, увеличаването на тези места, наречени "наркописос" (апартаменти за наркотици), е довело до увеличаване на кражбите от туристи и от местни търговци. Извършват ги наркомани, за да си набавят пари за дрога.

Местните жители негодуват и от всекидневния климат на насилие, предизвикан от напрежението между различните групировки на наркодилърите.
Миналия месец нашумя видео, заснето квартал Равал: в него млад мъж заплашва с огромно мачете друг, паднал на земята.

Манюел Валс, бивш министър-председател на Франция и кандидат за кмет на Барселона, обяви борбата срещу престъпността за свой приоритет.
БТА