/ Thinkstock/Getty Images
Сключеното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма е на път да се провали, след като САЩ затегнаха петролните санкции срещу Техеран, предупреди иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи, цитиран от ДПА.

"Дадохме достатъчно време на дипломацията, но стига толкова", заявява пред в. "Етемад" Арагчи, който беше един от "архитектите" на сделката. Според него последните наложени от САЩ санкции и безсилието на останалите страни, подписали договора, карат Иран да губи надежда. "Ядреното споразумение бързо отива към края си", предупреждава Арагчи.

САЩ са готови на диалог с Иран, ако той се съгласи на отстъпки

Миналата година американският президент Доналд Тръмп реши едностранно да изтегли Съединените щати от сделката, която предвижда отменяне на наложени на Иран икономически санкции в замяна на отказа му от програмата за разработка на ядрени оръжия. Иран и останалите пет страни по споразумението - Великобритания, Франция, Германия, Китай, и Русия - обещаха да продължат да го спазват.
 
Международната агенция по атомна енергия неведнъж потвърди, че Иран изпълнява задълженията си по сделката, припомня Арагчи пред в. "Етемад". Иранският заместник-министър на външните работи отправи критики към останалите страни заради обещанието им, че оттеглянето на САЩ няма да се отрази на прилагането на споразумението. "На практика нищо не се случи", подчертава той.
 
Въпреки санкциите Иран продължава да изнася петрол с танкери

Най-новата серия американски санкции срещу Иран влиза в сила в четвъртък, 2 май. С тях се прекратява действието на изключенията, позволяващи на осем страни, включително Индия и Китай, да купуват ирански петрол въпреки наложените през ноември от САЩ санкции. Сега вече тези държави ще бъдат изложени на американски санкции, ако продължат да купуват петрол от Иран, отбелязва ДПА.
 
Американските санкции причиниха значителни вреди на иранската икономика и има опасения, че водещият петролен отрасъл може да бъде засегнат още по-тежко. Техеран заплаши да блокира Ормузкия проток, което може да доведе до военни сблъсъци, както и да засегне международната търговия с петрол, отбелязва още ДПА.

Тръмп разкритикува Иран в речта си на Общото събрание на ООН
 
Санкциите може да имат последици и за иранската вътрешна политика. Те вероятно ще поставят под съмнение политиката на сближаване със Запада, водена от президента Хасан Рохани и други склонни към реформи умерени ирански политици.
БТА